Ingezonden persbericht


Opening van Zaken

MediaDebat over justitie en journalistiek

Woensdag 23 april van 17.00 - 20.00 uur in De Balie in Amsterdam

Drie uur lang verkenning van de grenzen van het strafrecht en de journalistieke ethiek

Rechter verdient soms ook een pak slaag, De Pers, 13 maart 2008. Conclusie van voorzitter Ybo Buruma van de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken.

Openbaar Ministerie kan geschonden imago terugwinnen, Elsevier, 11 maart 2008. Zaak tegen wapenhandelaar Guus Kouwenhoven is zoveelste in een reeks van gevoelige nederlagen van het OM.

'Er barstte een pers-tsunami los', de Volkskrant, 24 februari 2008. Perswoordvoerder van Peter R. de Vries over reacties op uitzending met Joran van der Sloot.

Joran stort in na publiciteit, Algemeen Dagblad, 28 februari 2008.


* De laatste tijd verschijnt veel informatie over zaken die nog onder de rechter zijn; niet alleen de media publiceren meer, maar ook het Openbaar Ministerie betracht grotere openheid. Vanwaar deze openbaarheid en waar leidt het toe?
* Wat mogen (en kunnen) journalisten/programmamakers wel wat politie- en justitie-ambtenaren niet is toegestaan; en omgekeerd. Welke gevolgen heeft dit voor verdachten, daders, slachtoffers ­ en voor de privacy van de burgers en de Nederlandse rechtsstaat in het algemeen? (Detail: hoe definieren we de positie van de zogenoemde burger-journalisten; welke rol speelt internet in deze?)
* Kan een rechter onafhankelijk oordelen als een zaak al breeduit in de media is belicht? Hebben (misdaad)journalisten een speciale verantwoordelijkheid, en zijn codes wenselijk om eventuele misstanden te voorkomen? Doen de media het zo slecht dat OM-tv onontbeerlijk is?

Een MediaDebat met de voorzitter van het College van procureurs-generaal Harm Brouwer, en met de journalisten Alberto Stegeman (SBS6), Merel van Leeuwen (de Pers), Lex Runderkamp (NOS-Journaal), Peter R. de Vries (SBS6), Betty Glas (RTL-Nieuws), Annieke Kranenberg (de Volkskrant), Jan Meeus (NRC-Handelsblad), Adri Vermaat (Trouw), met rechters (onder wie Ton Herstel, voorzitter Raad voor de Journalistiek), de advocaten Olaf Trojan (ondermeer van het AD), Lian Mannheims (waarnemend deken en portefeuillehouder strafrecht in de Raad van Toezicht van de Amsterdamse Orde van Advocaten) en hoogleraar strafrecht Theo de Roos (Universiteit van Tilburg). Onder leiding van mr. Eberhard van der Laan.

MediaDebat is een platform voor pers en publiek. Dus ook u kunt meepraten.

Zie voor definitief overzicht van deelnemers: www.mediadebat.nl. Indien u meer informatie wilt, mail redactie@mediadebat.nl of bel Katrien de Klein, 06.29 5138 92

Dit MediaDebat zal in drie gespreksrondes worden opgedeeld. Reserveren is aan te raden. Dat kan via www.debalie.nl of telefonisch: 020-5535100. Toegang is gratis; broodjes en andere consumpties zijn te koop in de foyer en mogen in de zaal genuttigd worden.

Het debat wordt op internet uitgezonden via www.debalie.nl