Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Lancering thema Complexity

21 maart 2008

Onderzoek naar complexe systemen is een van de snelst groeiende wetenschapsgebieden. Het richt zich op methodes, strategieën en benaderingen voor wetenschappelijke analyses op sociaal, economisch, natuurwetenschappelijk en financieel terrein. Tijdens de lancering van het thema Complexity op 23 april belichten vier vooraanstaande onderzoekers hun relatie met complexiteit.

De vier vooraanstaande onderzoeker zijn Kees Stam, VU (neurowetenschappen), Henk Dijkstra, UU (klimaat) , Rob de Boer, UU (biologie) en Cars Hommes, UvA (economie).
Aansluitend vindt een debat plaats over de verdere invulling van het thema Complexity. Panelleden zijn onder meer, klimaatonderzoeker Gerbrand Komen (KNMI), hoogleraar Computationele wetenschappen Peter Sloot (UvA) en onderzoeksadviseur Peter Kwant (Shell).

Daarnaast neemt NWO-voorzitter Peter Nijkamp het eerste exemplaar van het thema-document in ontvangst. De uitgave beschrijft een voorstel voor drie onderzoeksrichtingen: netwerken, voorspelbaarheid en van micro naar macro.

Onderzoek naar complexe systemen startte vanuit de exacte wetenschappen, maar is uitgebreid naar onder meer de gedragswetenschappen en de economie. Denk hierbij aan complexe processen bij infrastructuurnetwerken, de verspreiding van ziektes, fluctuaties in aandelenkoersen en veranderingen in klimaat.

Ondanks de enorme variëteiten in deze complexe systemen zien we soms gelijksoortig gedrag. Dat is aanleiding om te verwachten dat door een juiste meting van de vaak gigantische hoeveelheden gegevens samen met wiskundige modellering en analyse, een beter inzicht in complexe processen valt te verkrijgen. De productiesector kan hiervan profiteren via een verbeterde procescontrole, de biosector door een verkregen begrip van complexe organismen, en de energiesector door een verbeterde beheersing van dynamische processen.

..............................

Meer informatie en aanmelden via: www.nwo.nl/complexity

Iedere geïnteresseerde is van harte uitgenodigd de bijeenkomst bij te wonen. Informatie over de bijeenkomst en aanmelden voor de pers via: Marjolein Schlarmann 070 344 0914, schlarmann@nwo.nl.