Technische Universiteit Delft

Draadloze oplossingen
door M&C

Intreerede van Prof.dr.ir. S.M. Heemstra-de Groot: "Mind the gap: Working on Wireless Solutions"

23 april 2008 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Prof.dr.ir. S.M. Heemstra-de Groot | Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica

Mind the gap: Working on Wireless Solutions
Tot voor kort was draadloze communicatie vooral het terrein van de grote telecom operators. Deze situatie is recentelijk drastisch veranderd door de komst van nieuwe partijen. Dat is het gevolg van nieuwe technologieën zoals WLAN, Bluetooth, Zigbee, etc. die in massaproductie op de consumentenmarkt verschijnen. De noodzaak om allerlei verschillende technologieën die elkaar aanvullen te combineren vereist nieuwe communicatieparadigma's. Deze moeten onder andere om kunnen gaan met ad-hoc netwerken in allerlei vormen en toepassingen. Deze evolutie wordt aangeduid met "Vierde generatie communicatiesystemen", ofwel "4G".

De grote hoeveelheid onderzoek in het vakgebied van ad-hoc netwerken, heeft nog niet in een commercieel succes geresulteerd. Het gat tussen theorie en praktijk is groot. Om dit gat te overbruggen moeten draadloze oplossingen minder ambitieus zijn wat betreft omvang en algemeenheid. Ze moeten zich richten op specifieke toepassingen en het slimme gebruik van ondersteuning door de infrastructuur. "Mesh networks" zijn hier een voorbeeld van. Ze worden gebruikt om met een multi-hop techniek de dekking van de infrastructuur uit te breiden. De markt voor mesh networks is groeiende. Andere veelbelovende voorbeelden zijn sensornetwerken en "vehicular networks".

Draadloze ad-hoc netwerken ondersteund door infrastructuur zullen de weg vrijmaken voor een groot scala aan toepassingen en markten. Men kan daarbij denken aan de algemene categorieën als "personal networks", "fednets" en "ambient networks", maar ook aan netwerken ontworpen voor heel specifieke toepassingen binnen de sectoren als vervoer, gezondheidszorg, milieu en rampenbestrijding. Elk van deze stelt verschillende eisen aan zaken als zelforganisatie, ondersteuning voor mobiliteit, prestatie, beschikbaarheid, beveiliging en interactie met gebruikers. Het vinden van zinvolle oplossingen vereist niet alleen ontwikkeling van theorie en experimenteel onderzoek, maar ook het overschrijden grenzen tussen diverse technische, economische en maatschappelijke disciplines.

Laatst gewijzigd: 25 maart 2008