23 april: Nederlandse schoolkinderen houden spreekbeurtmarathon

28/03/2008 12:53

Oxfam Novib

21 - 25 april: Wereldwijde Onderwijsactieweek

Persaankondiging

Den Haag, 28 maart 2008 - De Global Campaign for Education (GCE) organiseert dit jaar een Onderwijsactieweek. Van 21 tot en met 25 april vraagt de GCE wereldwijd aandacht voor het belang van onderwijs voor alle kinderen. Duizenden kinderen in de hele wereld komen hiervoor tijdens deze week in actie. In Nederland gaan schoolkinderen een spreekbeurtmarathon houden.

Met goed onderwijs hebben meisjes en jongens in ontwikkelingslanden veel betere kansen op een menswaardig bestaan. 73 miljoen kinderen, vooral meisjes, gaan nog steeds niet naar school. Met de onderwijsactieweek zet de GCE dit probleem opnieuw op de agenda.

Op 23 april wordt overal ter wereld door kinderen de 'Grootste Les Ooit' gegeven, een les met als thema 'Stop uitsluiting - goed onderwijs voor iedereen'. In Nederland gebeurt dat in de vorm van een spreekbeurtmarathon op een groot aantal basisscholen. Wereldwijd en dus ook in Nederland doen we zelfs een poging om het Wereldrecord 'De grootste Les Ooit' van 2003 te breken.

De centrale activiteit van de Onderwijsactiedag zal plaatsvinden op woensdagmorgen 23 april, in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Het decor is een schoolklas met uitvergroot meubilair. De volwassen gasten lijken dus weer op de basisschool te zitten. De spreekbeurtmarathon zal hier starten, daarna volgt een herexamen voor de genodigden en een discussie over het belang van onderwijs. De GCE nodigt hier politici, bekende Nederlanders én groep 8 van een basisschool voor uit.

In 2015 gaan alle kinderen wereldwijd naar school. Dit is één van de Millenniumdoelen die de Verenigde Naties hebben gesteld om de armoede in de wereld terug te dringen. Politici hebben toegezegd geld beschikbaar te stellen voor onderwijs voor alle kinderen. Om dit doel te realiseren en de politici aan hun belofte te houden is de Global Campaign for Education (GCE) opgericht, een netwerk van 400 (onderwijs)organisaties uit 180 landen. In Nederland werken Oxfam Novib, Edukans, de Algemene Onderwijsbond, CNV Onderwijs, Plan Nederland en Save the Children samen in de Nederlandse coalitie van de Global Campaign for Education (GCE), onder andere door jaarlijks een onderwijsactieweek te organiseren.





http://www.globalcampaignforeducation.nl/


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie -