Gemeente Roermond

Eenmalig concert 'Sonata Henry Luyten'

Sonata Op woensdagavond 23 april wordt Sonata Henry Luyten eenmalig in het Stedelijk Museum Roermond voorgedragen. Sonata is in 2006 door Gerard Sars gecomponeerd op verzoek van het Stedelijk Museum. Dit drieluik van dwarsfluit, klarinet en piano is een muzikale reactie op de schilderkunst van Henry Luyten. De muziek wordt verzorgd door Nicole Heijnen (dwarsfluit), Serena Aerdts (klarinet) en Bart Golsteijn (piano).

Sonata Henry Luyten

Het muziekstuk Sonata Henry Luyten is door Gerard Sars speciaal gecomponeerd voor de tentoonstelling van Henry Luyten, die in 2006 in het Stedelijk Museum Roermond te zien was. De bezetting werd in overleg met Nicole Heijnen bepaald: een trio, bestaande uit fluit, klarinet en piano. De titel en de drie delen spreken de directe band uit met het gelijknamige schilderij Sonata van Luyten. Gerard Sars zal zijn compositie inleiden en toelichten. Eigenlijk vindt hij dat muziek zelf moet spreken en dat uitleg de interpretatie die iedereen zelf aan een muzikaal werk geeft, verstoort. Daarom zal de inleiding enigszins vanuit een technisch oogpunt beschreven worden. De drie solisten zullen de uitleg met geluidsvoorbeelden illustreren.

Bijzonder concert bij de expositie Het volk van Luyten

De uitvoering wordt gehouden in de expositie Het volk van Luyten schilderijen tussen adel en arbeiders. Deze is nog t/m 25 mei te bezichtigen in het Stedelijk Museum Roermond. De expositie laat het milieu zien waarin de schilder Henry Luyten (1859-1945) leefde en werkte. Zijn bestaan als kunstenaar bestond namelijk uit twee uiterste leefwerelden, de adel en de arbeiders. Henry Luyten (1859-1945) werd geboren en getogen in Roermond. Zijn schildersopleiding volgde hij in Antwerpen, waarna hij in Brasschaat verhuisde. In 1930 schonk hij een aantal van zijn werken aan zijn geboortestad Roermond en legde daarmee een fundament voor de stichting van het Roermondse museum.

Het concert begint om 20.00 uur, de zaal is geopend vanaf 19.30 uur. Er is er plaats voor maximaal 60 personen, de toegangsprijs is 5,- per persoon. Vooraf reserveren is niet noodzakelijk, maar wel gewenst. Reserveren kan via telefoonnummer 0475 333 496 of via e-mail: museum@roermond.nl o.v.v. Sonata Luyten.

Eenmalig concert Sonata Henry Luyten Een compositie van Gerard Sars met de solisten Nicole Heijnen (dwarsfluit), Serena Aerdts (klarinet) en Bart Golsteijn (piano). Programma: I Romantico; II Am Flügel; III Mara Corradini & Het portret van mevrouw Schmitz.
Tijd: woensdag 23 april van 20 tot 21.30 uur. De zaal is geopend vanaf 19.30 uur.
Entree is 5,-.
Locatie: Stedelijk Museum Roermond, Andersonweg 4, 6041 JE Roermond, 0475 - 333496

Publicatiedatum: 1-4-2008 Bijgewerkt: 1-4-2008