NCRV

Uitgedokterd?!

Osteopathie, natuurgeneeskunde en hypnotherapie in eerste aflevering

Woensdag 23 april 2008

Nederland 2, 20.50 uur

In de serie Uitgedokterd?! volgt presentator Ghislaine Plag patiënten die zijn uitbehandeld in het reguliere medische circuit. Patiënten die buiten de gangbare paden van de geneeskunde op zoek gaan naar alternatieve of experimentele geneeswijzen, die hoop op genezing of verbetering kunnen bieden. In de aflevering van woensdag 23 april maken we kennis met de 44-jarige Jolanda die een nekhernia heeft, de 50-jarige Henk die lijdt aan artrose en Mike van 7 jaar die ernstige eczeem heeft.

Jolanda is een getrouwde moeder van twee kinderen die als vertegenwoordiger werkt. In augustus verleden jaar krijgt ze last van haar nek. Het slapen lukt nauwelijks meer en de fysiotherapie die haar huisarts haar aanraadt is alleen maar pijnlijk. Een neuroloog constateert een nekhernia en adviseert haar onmiddellijk te stoppen met de fysiotherapie. Maar hij wil haar pas opereren als de pijn echt ondraaglijk wordt. Jolandaâs man is ooit voor zijn rugklachten succesvol behandeld door een osteopaat. Onder het motto âbaat het niet, dan schaadt het ook nietâ probeert ze het zelf ook uit. De behandeling bestaat uit het indirect ontlasten van de nekwervel.

Meester-bloembinder Henk houdt van zijn werk, maar fysiek valt het hem steeds zwaarder. Soms wordt hij wakker met âverstijfdeâ handen en moet hij ze eerst opwarmen in een bak met warm water. Henks huisarts denkt in eerste instantie een ontsteking in zijn rechterhand en geeft hem injecties. Maar na twee weken komt de pijn weer terug en gaat het in al zijn gewrichten zitten. Volgens de reumatoloog is het geen reuma, maar artrose. Behandeling is nauwelijks mogelijk en hij slikt pijnstillers. Maar âs nachts wordt hij weer wakker van de pijn in zijn schouder. Henk zoekt zijn heil bij een natuurgeneeskundig therapeut. Volgens deze filosofie heeft elk organisme van nature de drang tot instandhouding en zelfgenezing, het âzelfgenezend vermogenâ. Geen enkele ziekte staat op zichzelf en symptomen zijn pogingen van het lichaam om te genezen. De natuurgeneeskundig therapeut vertelt Henk dat hij geen pijnstillers mag gebruiken en geen granen meer mag eten.

De levenslustige Mike van zeven woont met zijn ouders en broertje in Sassenheim. Hij lijdt al sinds zijn zesde week aan eczeem en zijn eczeem is sinds twee jaar stukken verergerd. Volgens zijn moeder komt dat doordat Mike zich snel druk maakt. Over een komend feestje, een doktersbezoek of een gebeurtenis op school. Hij kan dan moeilijk slapen en transpireert veel, wat het eczeem verergert. âs Nachts draagt hij een krabpakje en twee keer per dag moet zijn hele lijf worden ingesmeerd met zalf. Ook is hij allergisch voor pindaâs en hij heeft verleden jaar zelfs een anafylactische shock gehad. Mike heeft veel last van zijn eczeem. Zo kan hij niet mee op scoutingkamp.

Een hypnotherapeut gaat Mike behandelen. Door thuis te oefenen kan Mike zelfhypnose leren, zonder hulp van de therapeut. Zo leert Mike zelf invloed uit te oefenen op zijn eigen welzijn en welbevinden.