Gemeente Leeuwarden

Schets van mogelijk Fries Museum op Zaailand Schets van mogelijk Fries Museum op Zaailand

Definitief raadsbesluit Nieuw Zaailand op 23 april

Bron: Gemeente Leeuwarden (08-04-2008) Tijdens de gecombineerde commissievergadering Bestuur en Middelen & Stadsontwikkeling stond het voorstel omtrent de `Aanvullende kredietaanvraag Nieuw Zaailand' op het programma. Het college heeft daarin de gemeenteraad om een extra budget van EUR 8,5 miljoen gevraagd: EUR 7,5 miljoen om een overschrijding in de kosten te dekken en EUR 1 miljoen voor eventuele toekomstige tegenvallers. De bespreking in de commissie was voor de raadsleden de mogelijkheid om het college van b. en w. vragen te stellen, en met elkaar te discussiëren.

De aanvullende kredietaanvraag is gisteravond met gemengde gevoelens ontvangen binnen de raad, die bij aanvang van het project heeft gezegd niet meer kwijt te willen dan de netto-investering van EUR 5,5 miljoen. De gemeentelijke bijdrage is verhoogd naar EUR 14 miljoen, de totale projectkosten bedragen ruim 125 miljoen euro. Een groot deel van de gemeenteraad reageerde kritisch op het verzoek van het college. De SP, de VVD, de ChristenUnie, de NLP en de FNP wilden weten wat er gebeurt als de raad eind april besluit definitief te stoppen met het Project Nieuw Zaailand. Geantwoord werd dat er dan in elk geval geen winkelwand zou komen, de verbouwing van de parkeergarage zou niet doorgaan en ook het Fries Museum zou dan geen nieuwbouw op het plein krijgen. Het enige dat wel door zou kunnen gaan is de verbouwing en uitbreiding van het Winkelcentrum Zaailand. Ook PvdA en CDA waren uiterst kritisch over de oorzaken van de tussentijdse tegenvaller, maar pleitten vooral voor extra controle in het vervolgtraject. Coalitiepartij PAL/Groen Links, die in januari 2006 voor het plan stemde, gaf aan niet perse weer voor te zullen stemmen, omdat naar haar mening de omstandigheden zijn gewijzigd. Ze heeft aangekondigd de komende weken verder in fractieberaad te gaan.

Volgens het college kan het bestaande Project Nieuw Zaailand met de extra financiën doorgaan. De twee belangrijkste knelpunten zijn namelijk onlangs opgelost. Onderzoek heeft uitgewezen dat het dieper aanleggen van parkeergarage verantwoord is. Tevens heeft Fries Museum via een brief het college laten weten weer als projectpartner deel te nemen aan het project. Volgens het college zijn de extra kosten van EUR 7,5 miljoen (+ 1 miljoen euro bestek- en onvoorziene kosten) weliswaar hoog, maar zijn een goede investering in de stad. Zeker gezien het feit dat in het verlengde van deze investering in totaal ruim 125 miljoen euro in de stad wordt geïnvesteerd. Bij een eventueel `nee' door de raad stopt het gehele bouwproject Nieuw Zaailand. Naast de reeds gemaakte voorbereidingskosten van ruim EUR 2,5 miljoen is het dan aannemelijk dat er schadeclaims van de andere partijen komen wegens contractbreuk. Volgens wethouder Marga Waanders is het onmogelijk daarvan vooraf een inschatting te maken. Alle raadsfracties gaan de komende weken intern overwegen of ze willen doorgaan met het project. Besluitvorming zal in de gemeenteraadsvergadering van 23 april aanstaande plaatsvinden.