Erasmus Universiteit Rotterdam

Nieuwe uitdagingen voor financiële verslaglegging

Van 23 tot en met 25 april 2008 wordt aan de Erasmus Universiteit Rotterdam de 31e jaarlijkse conferentie van de European Accounting Association (EAA) gehouden. Tal van wetenschappers, vertegenwoordigers uit internationale bedrijfsleven en de accounting- en auditingwereld nemen deel aan dit driedaagse congres. Het gaat om zowel de stand van zaken van wetenschappelijk onderzoek naar financiële verslaggeving, als om de externe financiële verslaggeving door ondernemingen, de interne financieel-administratieve besturing en de controle op de verslaggeving door accountants. Met onder meer Mary Barth (IASB), Stig Enevoldsen (EFRAG), Anne McGeachin (IASB), Bob Deere (Shell) en Steven Maijoor (directeur Autoriteit Financiële Markten).

Kwalitatief goede financiële verslaggeving is belangrijk voor het functioneren van financiële markten. De conferentie besteedt aandacht aan de relatie tussen verslaggeving en de huidige problemen op de financiële markten. Daarnaast wordt in toenemende mate het belang van goede verslaggeving ingezien voor het functioneren van bredere delen van de maatschappij, zoals het milieu, het functioneren van de overheid en het functioneren van de gezondheidszorg. Voor het volledige programma zie www.eaa2008.org

Symposia met een actueel thema zijn onder meer

* IFRS and US GAAP. Over de toekomstige relatie tussen IFRS en de regels in de Verenigde Staten. Zullen de Verenigde Staten overgaan op IFRS en wat betekent dit voor de verslaggeving door Europese beursgenoteerde bedrijven? Met Mary Barth (Amerikaans lid van het bestuur van de IASB) en Stig Enevoldsen (voorzitter van EFRAG, de organisatie die de kwaliteit van de IFRS voor de EU beoordeelt).


* Fundamentals of Pension Accounting Revised. De veranderde verslaggeving over pensioenen heeft belangrijke gevolgen voor ons pensioenstelsel. Momenteel wordt deze door de IASB opnieuw herzien. Er heerst ontevredenheid over de wijze waarop onder de huidige regels verslag wordt gedaan door ondernemingen. Met onder anderen Anne McGeachin van de IASB, projectleider pensioenen van de IASB.


* Climate Change Disclosures. De klimaatopwarming heeft consequenties voor het bedrijfsleven, en ondernemingen moeten hierover op adequate wijze inzicht geven. Met onder meer Bob Deere, Vice President Accounting & Reporting bij Shell.


* Oversight of the Auditing Profession. Over het toezicht op accountants, ervaringen en toekomstige ontwikkelingen. Met Steven Maijoor, directeur van de Autoriteit Financiële Markten, verantwoordelijk voor het toezicht op accountants.


* Accounting in the Health Care Sector. Over de rol van financiële verslaggeving in en van organisaties in de gezondheidszorg. Het financiële belang van deze groeiende sector neemt toe, en daarmee de roep om efficiëntie en verantwoording. Onder voorzitterschap van Chris Chapman (Imperial College Londen) geven vier vooraanstaande wetenschappers hun visie op de ontwikkelingen.