Gemeente Urk

Gemeente Urk organiseert bijeenkomst Jeugd en Gezin

Het jeugd en jongerenwerk staat landelijk momenteel volop in de schijnwerpers. Ontwikkelingen zoals het programma Jeugd en Gezin van minister Rouvoet en de Wet Maatschappelijke Ontwikkeling zijn daar voorbeelden van. Maar ook lokale en provinciale vraagstukken laten van zich horen. De gemeente Urk wil met diverse instellingen van gedachten wisselen en organiseert daarom een bijeenkomst op 23 april 2008.

Daarmee geeft de gemeente ook een vervolg op een eerdere lokale jeugdconferentie, die in 2006 werd georganiseerd. Uitkomst van die conferentie was dat veel instellingen zagen dat er toch wel langs elkaar heen werkt gewerkt. Er was behoefte aan regie vanuit de gemeente. Daarnaast was duidelijk dat de problemen complexer worden. Er wordt nogal wat gevraagd van betrokken instellingen. Met het programmaministerie Jeugd en Gezin van minister Rouvoet en regionale afspraken worden nu tal van ontwikkelingen in gang gezet, die gehoor geven aan de eerdergenoemde signalen. Juist nu gaat het er dus om hoe hier invulling aan kan worden gegeven op Urk.

Centrum Jeugd en Gezin

Binnen de landelijke plannen is een belangrijke plek ingeruimd voor het Centrum voor Jeugd en Gezin. Alle ouders, jeugdigen en kinderen, ook zij die geen problemen hebben, moeten met alle opvoedvragen en voor hulp terecht kunnen bij één herkenbaar en laagdrempelig punt. Maar ook (vrijwilligers) instellingen moeten terecht kunnen met signalen en zorgen. Dat betekent dat de lokale zorgstructuur optimaal ingebed moet worden. In de bijeenkomst van 23 april wil de gemeente met betrokken instellingen nadenken over de vraag hoe dit op Urk vormgegeven kan worden. Waar is bij de instellingen, kerken, verenigingen behoefte aan?

Tegelijkertijd wordt voorlichting gegeven over andere wettelijke bepalingen zoals de Verwijsindex Risicojongeren, het Elektronisch Kinddossier en de Wegwijzer Zorg. Ontwikkelingen waar de genodigden ook mee te maken krijgen.