Blinde mensen lezen ook boeken

18/04/2008 10:43

Viziris

Blinde en slechtziende mensen lezen net zo graag boeken als ieder ander. Maar, slecht 5% van de boeken wordt gepubliceerd in op een voor blinde mensen leesbare vorm, zoals braille, grootletter of audio. Daarom wordt op 23 april 2008 de Internationale 'Right to Read' campagne gelanceerd. Dit is een wereldwijde campagne ter promotie van toegankelijke boeken voor iedereen.

De lancering vindt plaats in het kader van Amsterdam Wereldboekenstad in de aula van de Universiteit van Amsterdam, de Lutherse Kerk, Singel 411, 1012 XM te Amsterdam vanaf 16.30 uur. Het thema van Amsterdam Wereldboekenstad en van deze campagne zal zijn "open boek".

"Veel te lang is het boek gesloten gebleven voor mensen met een visuele beperking. De Internationale 'Right to Read Alliance' heeft als doel het boek te openen", met deze woorden zal William Rowland, voorzitter van de World Blind Union, de bijeenkomst openen.

Een andere spreker is Bente Dahl Rathje, voorzitter van de Libraries for the Blind Section van de International Federation of Library Associations (IFLA). Zij zal uitleggen dat bibliotheken bestaan voor ALLE mensen en dat het van belang is dat meer boeken gepubliceerd worden in braille, grootletter en audio vorm.

Tot slot zal Anne Bergman, directeur van de Federation of European Publishers, benadrukken dat ook de uitgeverijen willen samenwerken met de 'Right to Read Alliance' en meer boeken willen produceren die ook door mensen met een visuele beperking kunnen worden gelezen.

De Internationale 'Right to Read Alliance' bestaat uit de World Blind Union en de IFLA Libraries for the Blind Section. Zij zullen samenwerken met uitgeverijen, boekhandelaren, bibliotheken en vele anderen om wereldwijd de situatie te creëren waarin blinde mensen ook toegang hebben tot litteratuur. Een wereld waar ze alle boeken kunnen lezen op het zelfde moment, voor eenzelfde prijs als ieder ander.





http://www.worldblindunion.org/en/right-to-read.html