Gemeente Assen


Assen in actie voor mensenrechten in China

18 april 2008

De burgemeester van Assen Sicko Heldoorn roept de inwoners van zijn gemeente op mee te doen aan een actie voor de mensenrechten in China. Op 23 april krijgen alle inwoners van Assen een kaart van Amnesty International en een brief van de burgemeester in de bus. De inwoners kunnen de kaart naar de Chinese autoriteiten sturen om te pleiten voor de vrijlating van journalist Huang Jinqiu.

Huang Jinqiu is schrijver en journalist die een artikel op internet had geplaatst. Hierin schreef hij over de plannen om een politieke partij op te richten, wat in China niet is toegestaan. Hoewel de partij er nooit is gekomen, heeft Huang toch 12 jaar cel gekregen, alleen omdat hij via internet zijn mening verkondigde. Naar verluidt wordt Hung in de gevangenis mishandeld.

Met de kaartenactie wil de gemeente de aandacht vestigen op de mensenrechtensituatie in China. In november 2007 besloot de gemeenteraad dat tijdens het Themajaar China van de gemeente Assen hiervoor meer aandacht moest zijn. 'Naast alle mooie dingen die het land te bieden heeft zijn er ook zaken die beter kunnen,' zo schrijft Heldoorn in zijn brief aan de Assenaren. 'Neem de mensenrechten. Als voorzitter van zowel de Gemeenteraad als het college van burgemeester en wethouders wil ik u dan ook vragen even stil te staan bij een minder aangename kant van het China van vandaag.'

De directeur van Amnesty International, Eduard Nazarski, is blij met het initiatief van de gemeente Assen. 'Mensen die omwille van hun vreedzame activiteiten in de cel belanden verdienen alle steun. Het is onze ervaring dat dit soort acties een heel gunstig effect kunnen hebben op hun omstandigheden. Ik hoop dan ook dat de inwoners van Assen massaal gehoor geven aan de oproep van burgemeester Heldoorn.'

Amnesty International rapporteert al jarenlang over de mensenrechten in China. In de aanloop naar de Olympische Spelen heeft de Chinese regering toegezegd dat de mensenrechtensituatie zou verbeteren. In de praktijk voert China jaarlijks meer executies uit dan de rest van de wereld bij elkaar, worden verdedigers van de mensenrechten hard aangepakt en is de beloofde mediavrijheid ver te zoeken.