Gemeente Roermond

Opruimactie zwerfafval Roermondse Veld en Donderberg

Leerlingen van basisschool De Zonnewijzer hebben schoon genoeg van het zwerfafval in het Roermondse Veld. Zij steken op woensdag 23 april a.s. de handen uit de mouwen om hun wijk zwerfafvalvrij te maken.

Ergert u zich ook zo enorm aan rondslingerende afval? Is zwerfafval ook voor u een doorn in het oog? Leerlingen van basisschool De Zonnewijzer zijn al een paar weken druk bezig met het thema (zwerf)afval. Dit ter voorbereiding op de zwerfafvaldag. De leerlingen hebben o.a. tekeningen gemaakt over zwerfafval. Van drie tekeningen is een echte ansichtkaart gemaakt. De ansichtkaarten worden tijdens het opruimen van het zwerfafval bij de wijkbewoners in de brievenbus gestopt. Op die manier willen de leerlingen ook de wijkbewoners vragen om mee te helpen om de wijk schoon te houden.

Gevarieerd programma rond thema (zwerf)afval

De opruimactie zwerfafval is een gezamenlijke actie van basisschool De Zonnewijzer, Wijkraad Roermond-Oost, Stichting Wel.Kom, bewoners van het Roermondse Veld en de Gemeente Roermond. Voor elke schoolgroep is een leuke en leerzame activiteit gepland. Wethouder Gerard IJff geeft die ochtend op school het startschot voor de opruimactie. Hij maakt de winnaars van de tekeningen over zwerfafval bekend. Hen wacht een leuk prijsje.

Medewerkers van Van Gansewinkel komen met een vuilniswagen naar school om de leerlingen van de groepen 1 t/m 4 tussen 9.00 en 11.00 uur een demonstratie te geven. Daarnaast verzorgt clown Ronald McDonald om 11.00 uur een heuse opruimshow in de aula van de school voor de leerlingen van groep 3 en 4. De groepen 5 en 6 brengen (eerder die week op maandag 21 april) een bezoek aan het Kringloopcentrum en Milieupark. De leerlingen van groep 7 en 8 gaan in kleine groepjes onder begeleiding van een volwassene op pad in de omgeving van hun school. Gebruik makend van afvalgrijpers, handschoenen en vuilniszakken, zorgen ze ervoor dat de wijk schoon wordt.

Diezelfde middag tussen 13.30 en 15.00 uur kunnen de leerlingen in wijkgebouw De Velderie onder begeleiding van medewerkers van Stichting Wel.Kom fotocollages maken. s Ochtends zijn diverse leerlingen op pad geweest met een fotocamera om fotos te maken van zwerfafval en de diverse activiteiten die hebben plaatsgevonden. Wethouder Tilman Schreurs gaat de creatieve uitspattingen bewonderen.

Leren van afval?

Behalve dat de wijk mooi schoon wordt, is de activiteit ook leerzaam. De leerlingen brengen in kaart wat voor soort afval er gevonden wordt en brengen na afloop hierover verslag uit. Eventuele illegale dumpingen worden samen met de afdeling Stadstoezicht aan een nader onderzoek onderworpen. Op deze manier worden de jonge inwoners van het Roermondse Veld bewust van de hoeveelheid zwerfafval en de manier waarop zij een rol kunnen vervullen in het schoonhouden van hun wijk. Bovendien is op school het lespakket Zwerfafval: mooi niet! behandeld.

Zwerfafvalactie ook in wijk Donderberg

De leerlingen van groep 6B van Basisschool Vincent van Gogh gaan op vrijdag 25 april a.s. zwerfafval opruimen in de wijk Donderberg.

Publicatiedatum: 18-4-2008 Bijgewerkt: 18-4-2008