Shakespeare Diever internet en straatkeien uit Stratford

21/04/2008 11:09

Toneelvereniging Diever

William Shakespeare werd op 23 april 1564 geboren in het Engelse stadje Stratford-upon-Avon; in 1616 is hij daar, eveneens op 23 april, gestorven. Ook voor Diever gaat die 23e april niet onopgemerkt voorbij. Dit jaar zijn er op deze "Shakespeare-dag" zelfs twee bijzondere nieuwtjes te vermelden:


- een stukje bestrating uit Stratford, waar Shakespeare zelf meer dan eens zijn voet heeft gezet, wordt overgebracht naar Nederland en geïnstalleerd in het openluchttheater van Diever.


- wederom begint op 23 april de kaartverkoop, maar voor het eerst in het 62-jarige bestaan van de Toneelvereniging kunnen plaatskaarten nu ook via internet worden gekocht. Deze zomer staat Macbeth op het programma, een stuk dat nog niet eerder in Diever is gespeeld.

STRAATSTENEN UIT STRATFORD UPON AVON
Tussen Diever en Stratford bestaan al tientallen jaren stevige banden; vooraanstaande leden uit het districtsbestuur (de "councillors") hebben al enige malen voorstellingen in Diever bijgewoond. In 2006 hebben ze zelfs deelgenomen aan de marathon-avond, waar beide delen van Shakespeares Henry IV werden uitgevoerd. In 2007 hebben 100 leden uit Diever een bezoek gebracht aan Stratford; ze zijn daar uitvoerig ingewijd in het leven en werk van de beroemde bard. De groep heeft onder leiding van de councillors vele bezienswaardigheden bezocht en een voorstelling van Twelfth Night bijgewoond. Dit jaar biedt Stratford het Shakespeare-theater in Diever een aantal stenen aan die afkomstig zijn uit een straat, waar Shakespeare veel heeft gelopen. In het bijzijn van vertegenwoordigers van ons gemeentebestuur, spelers en verdere genodigden krijgen die stenen woensdag 23 april omstreeks 19.00 uur een speciale maar eervolle plaats in het theater. Vroeg in de middag zullen de stenen uit Stratford in theater in Diever aankomen.

INTERNET: 62 VRIJKAARTEN
Nu bezoekers van steeds verder weg naar Diever komen om de voorstellingen te zien, ligt het voor de hand om reserveringen en kaartverkoop voortaan óók via internet mogelijk te maken: www.shakespearetheaterdiever.nl Nog niet eerder is dit mogelijk geweest. Om de 62 jaar achterstand in te halen zullen de eerste 62 kaarten die via internet worden besteld gratis worden aangeboden. De actie begint op 23 april om 13.00 uur en geldt voor maximaal 2 kaarten per aanvrager. De repetities voor Macbeth zijn inmiddels in volle gang; ook het heel bijzondere toneeldecor van Macbeth nadert zijn voltooiing. De kostuumgroep (meer dan 30 dames) is druk in de weer met schaar en naaimachine. Opmerkelijk: de banken in het theater zijn nu voor een deel rondom het ver naar voren stekende podium geplaatst. Publiek en spelers komen op die manier nader tot elkaar, hetgeen zeker bij de tragedie van Macbeth tot spannende momenten zal leiden. De voorstellingen lopen van 8 augustus tot en met 13 september, vooraf zijn er drie try-outs: op 28 juni, 4 juli en 6 augustus.





http://www.shakespearetheaterdiever.nl