Provincie Limburg

Persberichten

Jongeren adviseren Provincie over duurzame energie De Provincie Limburg werkt samen met onder andere gemeenten, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties aan projecten om energie te besparen en om gebruik van schone energie te stimuleren. Als onderdeel van het IVN-lesprogramma Scholen voor Duurzaamheid heeft de Provincie leerlingen van Limburgse scholen gevraagd hun toekomstbeeld voor een duurzame energievoorziening in 2050 te schetsen. Op woensdag 23 april 2008 presenteren 110 jongeren in het Gouvernement aan de Maas hun ideeën aan gedeputeerde Bert Kersten van de Provincie Limburg.

In het project Klimaat en Toekomst, dat onderdeel is van het landelijke programma Scholen voor Duurzaamheid, zijn veertien Limburgse klassen uit het voortgezet onderwijs aan de slag gegaan met vragen van de Provincie. Hoe ziet een klimaatneutrale energievoorziening in Limburg in 2050 er volgens de jongeren uit? Welke maatregelen moeten hiervoor worden genomen? Wat is het effect voor de CO2 uitstoot in de Limburg? Een docent: De leerlingen komen met verrassende ideeën, die in een aantal gevallen het proberen waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van vrijkomende energie in een sportcentrum of het opwarmen van water onder het wegdek van de A2.

Op 23 april 2008 vindt de afsluiting van het project plaats in de vorm van een Educatief Evenement. Met presentaties, schetsen, videofilms en maquettes presenteren leerlingen in workshops hun ideeën aan deskundigen van de Provincie. Als afsluiting zal gedeputeerde Bert Kersten van Provincie Limburg aangeven welke ideeën hem het meest inspireren.

Scholen voor Duurzaamheid slaat een brug tussen scholen voor voortgezet onderwijs, bedrijven en maatschappelijke organisaties die actief zijn op het gebied van duurzaamheid. Als educatieve makelaardij brengt Scholen voor Duurzaamheid vraag en aanbod bij elkaar. Het resultaat is uitdagend onderwijs dat jongeren actief betrekt bij actuele vraagstukken en nieuw beleid.
Scholen voor Duurzaamheid is een landelijk onderwijsprogramma van het IVN, speciaal ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs. Het is zes jaar geleden gestart in Noord-Nederland, waar het tot op heden een groot succes is. In 2007 deden landelijk 8.000 leerlingen mee. De Limburgse scholen die dit jaar meedoen aan het project Klimaat en Toekomst zijn: Bisschoppelijk College (Weert), Bouwens van der Boijecollege (Panningen), Raaijlandcollege (Venray), Grotiuscollege (Heerlen) en het Sint-Maartenscollege (Maastricht).

22-4-2008 11:25