Erasmus Universiteit Rotterdam

Celbioloog Frank Grosveld van Erasmus MC benoemd tot Akademiehoogleraar

Celbioloog prof.dr. Frank Grosveld van het Erasmus MC is één van de vier topwetenschappers die door de KNAW zijn benoemd tot Akademiehoogleraar. De vier hoogleraren ontvangen ieder een bedrag van één miljoen euro zodat zij zich volledig kunnen wijden aan innovatief onderzoek en aan de begeleiding van jonge onderzoekers. De benoeming geldt voor een periode van vijf jaar.
Prof.dr. Frits van Oostrom, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), maakt de benoeming woensdag 23 april om 13.00 uur officieel bekend tijdens een bezoek aan het Erasmus MC.

Gedurende deze periode worden Akademiehoogleraren door de universiteit vrijgesteld van bestuurlijke verplichtingen. Doordat deze universiteiten in ieder geval een jonge, getalenteerde onderzoeksleider moeten aantrekken draagt de KNAW met het programma Akademiehoogleraren bij aan de doorstroming van jonge onderzoekers naar leidinggevende posities.

De KNAW beoordeelt het onderzoek van prof.dr. F.G. Grosveld (moleculaire celbiologie, Erasmus Universiteit Rotterdam) naar de regeling van genexpressie als superieur. Hij ontwierp de eerste betrouwbare methode voor het klonen van menselijke DNA-cosmiden, sindsdien door veel laboratoria overgenomen. Ook ontwikkelde hij nieuwe technologieën en zette een aantal spin-off bedrijven op. Het onderzoek van Grosveld is symbolisch voor wat er op het gebied van genregulatie kan worden bereikt. Hij heeft altijd een grote groep jonge wetenschappers om zich heen gehad van wie er velen inmiddels zelf eminente wetenschappers zijn met een eigen onderzoeksgroep.

De benoeming betekent dat prof. Grosveld zijn bestuurlijke werkzaamheden als afdelingshoofd en clusterhoofd binnen het Erasmus MC de komende vijf jaar zal neerleggen. Voor deze functies zullen geschikte opvolgers worden gezocht.

Behalve Frank Grosveld werden drie collega's tot Akademiehoogleraar benoemd, te weten prof.dr. Harry R. Büller (vasculaire geneeskunde, UvA), prof.dr. Ben Feringa (synthetische organische chemie, Rijksuniversiteit Groningenen) prof.dr. Pierre de Wit (moleculaire fytopathologie, Wageningen Universiteit).

De nieuwe Akademiehoogleraren worden maandag 26 mei aanstaande geïnstalleerd in het Trippenhuis te Amsterdam.