Mediawijsheid zaak van iedereen

23/04/2008 10:00

Raad voor Cultuur

Fans nemen voetbalclub over via website
Het wordt tijd voor nieuwe vormen van democratie
Voor eeuwig te boek als zatlap

Mediawijsheid zaak van iedereen

Mediawijsheid is een zaak van iedereen, niet alleen van kinderen en jongeren, en speelt zich af op bijna alle terreinen van het maatschappelijke leven. Dit is de kern van het boek 'Mediawijsheid in perspectief' dat de Raad voor Cultuur vandaag publiceert.

In 2005 bood de Raad voor Cultuur aan de toenmalige minister van OCW, mw. Van der Hoeven, een advies aan over de betekenis van media in de hedendaagse maatschappij en de rol van de overheid daarbij: 'Mediawijsheid, de ontwikkeling van nieuw burgerschap'. Twee jaar na het uitbrengen van het advies staat mediawijsheid prominent op de agenda. De term is aangeslagen, er worden allerlei initiatieven ontwikkelden het kabinet Balkenende IV heeft het onderwerp tot een van haar centrale aandachtspunten gemaakt. Afgelopen vrijdag werd bekend dat het kabinet een expertisecentrum op het gebied van mediawijsheid gaat oprichten. Opvallend aan veel van de aandacht voor mediawijsheid is dat het betrekking heeft op jeugd en onderwijs. Met de publicatie 'Mediawijsheid in perspectief' wil de Raad de verbreding die hij noodzakelijk acht, weer op de agenda zetten.

In het boek en op de bijbehorende site (www.mediawijsheidinperspectief.nl) worden dertig gesprekken weergegeven die de Raad voerde met personen uit zeer verschillende maatschappelijke sectoren - een brandweerman en een wijkregisseur uit Amsterdam, de voorzitter van een grote ROC in Rotterdam, de bedenker van Maroc.NL, een voormalig minister die nu directeur van zorgverzekaar Menzis is en de directeur van de Nederlandsche Bank. In de gesprekken stonden de volgende vragen centraal: Wat is de invloed van media op de hedendaagse democratie? Hoe mediawijs is de Nederlandse burger? Wat is de rol van de overheid?

In het essay dat aan de interviews is toegevoegd trekt publiciste Karin Spaink het onderwerp van de gesprekken door naar problemen rondom auteursrecht en privacy.





http://www.mediawijsheidinperspectief.nl

http://www.cultuur.nl