Tien dagen vaderschapsverlof voor gemeenteambtenaren Nijmegen

23/04/2008 10:10

CNV Publieke Zaak

GEWIJZIGD PERSBERICHT

De vakbond CNV Publieke Zaak heeft met het gemeentebestuur van Nijmegen overeenstemming bereikt over uitbreiding van het vaderschapsverlof voor de mannelijke gemeenteambtenaren naar tien dagen. Tot nu toe kunnen de gemeenteambtenaren slechts twee dagen opnemen bij de geboorte van hun kind.

Dit is één van de afspraken van de cao voor de 2000 Nijmeegse gemeenteambtenaren. Het is voor het eerst dat in de publieke sector afspraken zijn gemaakt over verlenging van het vaderschapsverlof naar tien dagen. Eerder is ook vanuit de Tweede Kamer aangedrongen op uitbreiding van het vaderschapsverlof. Dit verlof met behoud van salaris dient in Nijmegen binnen vier weken na de bevalling te worden opgenomen. De regeling geldt per 1 april 2008.

Prominent
Onderhandelaar Marcel Matser van CNV Publieke Zaak: "Onze leden hadden gevraagd dit punt prominent bij de onderhandelingen op de agenda te zetten. Veel mannelijke ambtenaren vinden de twee dagen die ze kunnen opnemen bij de geboorte van hun kind veel te weinig. Nu krijgen ze de gelegenheid langer bij hun pasgeboren baby te zijn." Naar schatting zullen bij de gemeente Nijmegen ongeveer 50 ambtenaren per jaar gebruik maken van deze regeling. Wethouder Hannie Kunst en Marcel Matser gaan binnenkort op bezoek bij de eerste gemeenteambtenaar die van deze regeling gebruik gaat maken. CNV Publieke Zaak vindt de uitbreiding een goede zaak omdat hierdoor werk en privé beter kunnen worden gecombineerd.

De cao van de gemeente Nijmegen geldt voor 2000 ambtenaren en heeft een looptijd van 1 januari 2008 tot 1 januari 2010. Sinds enkele jaren wordt naast de landelijke cao voor alle gemeenteambtenaren (180.000 werknemers), via decentrale gelden op plaatselijk niveau aanvullende afspraken gemaakt. Zo is er meer maatwerk mogelijk.