Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Rotterdamse jeugd wordt gezonder

Het gaat goed met het overgrote deel van de Rotterdamse jeugd. Dat blijkt uit de Jeugdmonitor van de GGD Rotterdam-Rijnmond over de afgelopen drie jaar.

De jongeren roken en drinken nu minder dan een paar jaar geleden. Andere aspecten, zoals overgewicht, blijven problematisch. De Rotterdamse leerlingen roken minder dan voorheen en drinken minder alcohol dan in de rest van het land. Van de derdeklassers in het voorgezet onderwijs rookt 7% dagelijks. Vier jaar geleden stond dat nog op 14%. Onder diezelfde derdeklassers wordt ook steeds minder alcohol gedronken. In de periode 2000-2002 had 62% van de derdeklassers ooit alcohol gedronken, in de periode 2003-2004 was dit 57% en in 2005-2006 was het zelfs 52%.

Gezond op school

Hoewel het roken en drinken onder de jongeren minder wordt, hebben steeds meer kinderen en jongeren in Rotterdam last van overwicht. In Rotterdam is 21% van de meisjes in de brugklas te zwaar tegenover 13% landelijk. Om het overgewicht bij kinderen tegen te gaan onderneemt de gemeente Rotterdam daarom ook actie tegen het overgewicht bij kinderen. Zo wordt op steeds meer scholen extra gesport en worden diëtisten ingezet om voor te lichten over gezonde voeding. Een belangrijke rol om de gezondheid van de jeugd in Rotterdam-Rijnmond te verbeteren en risicogedrag terug te dringen is weggelegd voor de methode Gezonde School. Met deze methode werken scholen structureel samen met de GGD op themas als gezonde voeding, sport en spel, seksualiteit en genotmiddelen. In 2009 moeten er vijftig gezonde scholen in heel Rotterdam zijn. Daarbij gaat het om basisscholen en scholen voor het voortgezet onderwijs. Wethouder Leonard Geluk ziet graag zoveel mogelijk scholen Gezonde School worden. Hoe meer scholen structureel aan gezondheid werken, hoe beter het straks met de Rotterdamse jeugd gaat.

Minder spijbelaars

Uit de Jeugdmonitor komt verder naar voren dat Rotterdamse jongeren minder vaak spijbelen dan leeftijdsgenoten in de rest van het land. 4% van de Rotterdamse brugklassers geeft aan te hebben gespijbeld tegenover 6% landelijk. Voor de derdeklassers is dit 22% landelijk en 13% in Rotterdam.