Gemeente Soest

Extra vliegbewegingen

Datum: 23/04/2008

Oefening Uruzgan Integration

Van 14 april tot en met 25 april 2008 oefent Defensie met mensen en middelen van de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Landmacht in het midden van het land. De oefening Uruzgan Integration geldt als belangrijke voorbereiding voor eenheden die later dit jaar worden ingezet in Afghanistan.

De integratieoefening moet militairen voorbereiden op het optreden van verschillende eenheden in gezamenlijk verband. Naast onderlinge samenwerking van grondeenheden wordt ook de samenwerking tussen grondeenheden en vliegtuigen en helikopters getraind.

De Koninklijke Luchtmacht neemt deel aan de oefening met Cougar en Chinook transporthelikopters van Vliegbasis Soesterberg en Apache gevechtshelikopters van Vliegbasis Gilze-Rijen. F-16 jachtvliegtuigen, afkomstig van Vliegbasis Leeuwarden en/of Volkel, verzorgen samen met de Apaches luchtsteun aan grondtroepen.

Helikopters zullen verkenningen en landingen uitvoeren. De oefening wordt overeenkomstig een zo reëel mogelijk scenario gevlogen. De omgeving van Vliegbasis Soesterberg kan extra geluid ervaren als gevolg van de inzet van de F-16´s en helikopters.

De vliegbewegingen in het kader van de oefening Uruzgan Integration vinden in principe plaats tussen 10.00 uur en 16.00 uur. Het grootste deel van het vliegprogramma vindt plaats in de oefengebieden op de Veluwe en delen van de provincie Utrecht.

In zijn algemeenheid kan worden gesteld dat militaire helikopters boven gebieden met aaneengesloten bebouwing, industrie- en havengebieden en boven mensen-verzamelingen een hoogte van tenminste 210 meter (700 voet) aanhouden. Elders dient boven de hoogste hindernis en gelegen binnen een afstand van 600 meter van het luchtvaartuig een hoogte van ten minste 50 meter (150 voet) te worden aangehouden. In het kader van de oefening kan in de aangewezen oefengebieden zo laag gevlogen worden als voor het doel van de vlucht noodzakelijk is.

Voor straalvliegtuigen is bepaald dat tijdens specifieke inzet in de oefening de ondergrens 1000 meter (3000 voet) is. Door het aanhouden van deze minimum hoogte zullen geen negatieve effecten optreden voor de natuurwaarden van de oefengebieden. Buiten deze oefening vinden, zowel overdag als bij duisternis, ook de gebruikelijke vliegoperaties van de Koninklijke Luchtmacht plaats.

Meer informatie treft u aan op www.mindef.nl.

.