Gemeente Breda

Geslaagde handelsmissie naar Yangzhou

De West-Brabantse/Zeeuwse handelsmissie onder leiding van burgemeester Van der Velden van Breda aan de Chinese stad Yangzhou is geslaagd. Dat is de belangrijkste conclusie van de deelnemers bij terugkomst in Nederland. Een delegatie van ruim 80 vertegenwoordigers van overheid, onderwijs en bedrijfsleven heeft van 12 tot 20 april deze Chinese stad bezocht. Begin juni gaan er enkele medewerkers terug naar Yangzhou. Dan om seminars te verzorgen voor het Chinese bedrijfsleven over onder andere de investeringsmogelijkheden in onze regio. De afspraken daartoe zijn tijdens de reis gemaakt.

De handelsmissie naar Yangzhou was een direct vervolg van eerdere contacten en een in 2007 gesloten intentieovereenkomst met deze Chinese stad. Het belangrijkste doel van de missie was te onderzoeken wat het nut van verdere samenwerking in de toekomst zou kunnen zijn tussen overheid, ondernemers en onderwijs in de beide gebieden. Verder wilden de deelnemers een basis leggen voor het behalen van concrete resultaten in de toekomst, zowel op individueel als op projectniveau.

De reis maakte duidelijk dat voor de toekomstige handelscontacten de rol van de gezamenlijke West-Brabantse lokale overheden onmisbaar is.

Yangzhou-desk

Een eerste concreet resultaat van de handelmissie is dat medio juni 2008 in Breda een permanente Yangzhou-desk wordt geopend als steunpunt voor ondernemers en onderwijsinstellingen en als intermediair voor partners daar. Deze desk gaat voor heel West-Europa werken. Dit kantoor wordt bemenst door Chinezen. De overeenkomst daartoe is tijdens deze reis ondertekend. De opening van dit loket valt samen met een bezoek van 20 tot 40 ondernemers en overheidsvertegenwoordigers uit Yangzhou aan West-Brabant onder leiding van loco-burgemeester Wen van Yangzhou.

Respect

Met wederzijds respect en openheid is met de Chinese gastheren op verschillende momenten gesproken over onderwerpen als de mensenrechten en de situatie in Tibet. Men was over het algemeen oprecht geïnteresseerd in onze visie over deze onderwerpen en stelde deze zaken soms zelfs uit eigen beweging aan de orde. Er was ruimte om opvattingen hierover naar voren te brengen en aan elkaar toe te lichten hoe de verschillende politieke systemen in Europa en China werken.

Groene gemeente

Tijdens de handelsmissie werd duidelijk dat China de deuren opent. China heeft een economisch belang om zich zó te ontwikkelen dat men de
1,4 miljard inwoners welvaart kan bieden.

Opgevallen is dat in China sprake is van een energievraagstuk en een milieuproblematiek. De Chinezen zijn actief en inventief in het ontwikkelen van alternatieve energiebronnen en het produceren en zelfs exporteren van hulpmiddelen daartoe. Milieuaspecten worden bij alle ontwikkelingen betrokken. In het bijzonder de stad Yangzhou profileert zich, ook bij de realisatie van woonwijken en industriegebieden, als een `groene' gemeente.

Ondernemers en onderwijs

De meegereisde ondernemers hebben tientallen veelbelovende contacten met Chinese bedrijven gelegd met zicht op tastbare resultaten. Het gaat daarbij om inkoop- en adviesdiensten en het naar West-Brabant toehalen van investeringen.

De vertegenwoordigers van het onderwijs (Avans Hogeschool, NHTV en ROC West-Brabant) zijn eveneens enthousiast. Van de traditioneel gereserveerde houding van Chinese instellingen was geen sprake meer en voor alle onderwijsvormen en studieniveaus blijken er kwalitatief goede samenwerkingsprojecten mogelijk. Het economisch belang hiervan is dat educatie van (toekomstige) werknemers onmisbaar is voor het mogelijk maken van succesvolle handelscontacten.

Breda, 22 april 2008