Rijksuniversiteit Groningen

Nationaal college `Fitna en de nieuwe politiek'

Datum: 23 april 2008

Vanaf woensdag 23 april 2008 gaat op initiatief van René Boomkens, hoogleraar sociale en cultuurfilosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen een nationale collegereeks van start naar aanleiding van de maatschappelijke discussie rond de verschijning van de film `Fitna' en de veronderstelde opkomst van wat sinds Pim Fortuyn een `nieuwe politiek' wordt genoemd.

Hoogleraren en universitaire docenten aan verschillende universiteiten en binnen uiteenlopende vakdisciplines besteden één college in een bestaande reeks aan allerlei aspecten van deze zogeheten `nieuwe politiek', aan achtergronden van het maatschappelijke debat over migratie, Islam, nationale identiteit, democratie en globalisering. Tezamen moeten de colleges deze verschijnselen vanuit diverse disciplinaire invalshoeken benaderen en zo de discussie de verdieping bieden die momenteel zo node wordt gemist. De colleges zullen via Internet aan alle geïnteresseerden beschikbaar worden gemaakt.

Aan de collegereeks wordt meegewerkt door medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Utrecht, de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Universiteit Twente en de Universiteit Maastricht. Het eerste college wordt op woensdag 23 april 2008 verzorgd door prof. Willem de Haan, hoogleraar criminologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Onderwerp van dit college

'Polderen over Fitna. Had Theo dit gewild? Over de betekenis van de moord op Theo van Gogh en de gevolgen voor het debat over de Islam in Nederland.'
Woensdag 23 april 2008, 11-13.00 uur Offerhauszaal, Academiegebouw.

Noot voor de pers

Meer informatie: prof. René Boomkens, tel. 050-360 0286 of 050-363 6152