Vrijdag duidelijkheid over versobering regeling kinderopvang

woensdag 23 april 2008

Het kabinet zal vrijdag waarschijnlijk besluiten de regeling voor kinderopvang te versoberen. Een forse overschrijding van het budget en oneigenlijk gebruik zijn daar de oorzaken van.

Het ANP meldt dat de kosten van de kinderopvang dit jaar 500 miljoen euro duurder kunnen uitvallen dan was voorzien. Minister Wouter Bos (Financiën) zou niet bereid zijn extra geld uit te geven, wat betekent dat verantwoordelijk staatssecretaris Sharon Dijksma (OCW) de regeling moet aanpassen om te kunnen besparen.

Bos wil, mede naar aanleiding van de uitzending van het consumentenprogramma 'TROS Radar' op 21 april, onderzoeken of gastouderbureautjes die fors verdienen aan de kinderopvangwet zijn aan te pakken. Het geld dat daardoor vrijkomt is te gebruiken om het gat te dichten. (Klik hier om de uitzending te zien). Het kabinet overweegt bovendien te korten op de bijdrage die gezinnen met hogere inkomens krijgen voor kinderopvang.

De kinderopvangwet vergoedt deels de kosten van de crèche of de officiële buitenschoolse opvangorganisatie en de uitgaven voor mantelzorgers of oppassers, wanneer zij staan ingeschreven bij een gastouder- of bemidddelingsbureau. Die zijn ontstaan om ouders en gastouders aan elkaar te koppelen. Als een ouder zich meldt, zoekt het bureau in haar databank een geschikte gastouder. Ook oppassende oma's komen in aanmerking voor gastoudersubsidie. De vraagouder moet zich dan inschrijven bij een gastouderbureau. Dat regelt vervolgens de zaken met de belastingdienst en controleert oma's huis (twee keer per jaar) op veiligheid. Voor deze diensten brengt het gastouderbureau maandelijks een bedrag in rekening, variërend van een paar tientjes tot meer dan 100 euro.