Gemeente Hengelo

Actueel

College stemt in met conceptnota van uitgangspunten Lange Wemen

Hengelo, 22 april 2008

College stemt in met conceptnota van uitgangspunten Lange Wemen

De Hengelose binnenstad krijgt een krachtige impuls door de realisering van het project Lange Wemen. Dit project omvat de bouw van een nieuw stadskantoor, een nieuw winkelcentrum Thiemsbrug, de aanleg van een horecaplein, een ondergrondse parkeergarage en de bouw van ca. 325 woningen. Van juli tot en met december 2007 heeft een intensief participatie- en communicatietraject plaatsgevonden met direct betrokkenen en omwonenden. Mede op basis daarvan is de conceptnota van uitgangspunten (cnvu) opgesteld.

Gemeente Hengelo, woningcorporatie St. Joseph Wonen (eigenaar winkels en woningen langs de Deldenerstraat) en Giesbers Vastgoed (eigenaar winkelcentrum en parkeergarage Thiemsbrug) hebben in 2007 de intentie uitgesproken om gezamenlijk Lange Wemen te ontwikkelen. Met de realisatie van Lange Wemen wordt bijgedragen aan een compact centrumgebied met een evenwichtige spreiding van publiektrekkende functies. De ontwikkeling van Lange Wemen dient een belangrijke bijdrage te leveren aan de uitstraling van de stad. College en raad zien in het plan een uitgelezen kans om een levendig ontmoetingscentrum te creëren voor inwoners, ondernemers, politiek, bestuur en ambtenaren. Het plangebied wordt omzoomd door de Deldenerstraat, Oldenzaalsestraat, Wemenstraat en Langestraat.

Resultaten bijeenkomsten

In de tweede helft van 2007 hebben diverse bijeenkomsten met direct betrokkenen en omwonenden plaatsgevonden. De kernvraag die steeds gesteld is tijdens de diverse bijeenkomsten: Wat vindt u belangrijk voor de herontwikkeling van Lange Wemen?

Uit de tientallen onderwerpen en ideeën kwamen tien themas naar voren:
* Sfeer en identiteit

* Aansluiting op horeca- en detailhandel structuurvisie
* Branchering complementair en kwaliteit

* Ontsluiting en infrastructuur

* Differentiatie in wonen, doelgroep en architectuur
* Duurzaamheid en kwaliteit

* Aansluiting op bestaande structuur

* Expeditie en positionering

* Veiligheid en openbare ruimte

* Ouderen en kinderen

Met deze themas is rekening gehouden bij de samenstelling van de cnvu.

Inspraak

De cnvu wordt besproken in de raadscommissie Fysiek van 15 mei aanstaande. Daarna ligt de conceptnota zes weken ter inzage; van 21 mei tot en met 1 juli. In die periode vindt er ook een informatieavond plaats op woensdag 28 mei. Tijdens de inspraakperiode kunnen inspraakreacties ingediend worden. Gedurende de zomerperiode worden de reacties verwerkt. Het is de bedoeling dat in augustus 2008 de nota van uitgangspunten, samen met een sluitende grond-, opstal- en parkeerexploitatie, ter vaststelling wordt aangeboden aan het college en vervolgens in september aan de gemeenteraad.

Proces

Op 3 juli 2007 heeft de gemeenteraad opdracht gegeven voor het opstellen van een conceptnota van uitgangspunten voor de haalbaarheid van het plan. Gebiedsontwikkelaar AM is gevraagd om de organisatie van de planvorming op zich te nemen. Eerdere raadsbesluiten over stadskantoor en horecaplein en de Structuurvisie Hengelo 2030 dienden als uitgangspunten.
Het Binnenstadsoverleg met vertegenwoordigers van bewoners en vertegenwoordigers van belangenverenigingen treedt op als klankbord. Eerder werd in bijeenkomsten met het binnenstadsoverleg en leden van de gemeenteraad gebrainstormd over de plannen.
De plannenmakers hebben in de tweede helft van 2007 alle belanghebbenden, bewoners en omwonenden in diverse bijeenkomsten geïnformeerd. De plannen zijn ook afgestemd met de uitkomsten van het Binnenstadsdebat.

Het streven is om in 2010 te starten met de eerste voorbereidende werkzaamheden.