Korps Landelijke Politiediensten

Eerste landelijke overwegcontrole succes

Fietsen door rood
Utrecht, 23-04-2008 o De Spoorwegpolitie van het Korps landelijke politiediesnten en ProRail hebben dinsdag 22 april 2008 de handen ineen geslagen tijdens de eerste landelijke spoorwegovergangcontrole. Op tientallen plekken in het hele land is van 's morgens 8.00 tot ongeveer 14.00 uur gecontroleerd. In totaal deelden de deelnemers 219 boetes en vele waarschuwingen uit.

De boetes lopen uiteen van 45 euro voor voetgangers tot 150 euro voor automobilisten die de spoorbomen passeren als de rode lichten gaan knipperen.

Nauwe samenwerking
Tijdens de actie werkten collega's van de Spoorwegpolitie en de BOA' s van ProRail nauw samen. Het aantal ongelukken en bijna-ongelukken verder terugbrengen, dat was het doel. Volgens Henk Antonisse, teamleider en landelijk aanspreekpunt vanuit ProRail, is dit goed gelukt. "Natuurlijk zijn er verbeterpunten. Zo willen we een volgende keer graag acties doen waarbij de Spoorwegpolitie in burger is. Hierdoor krijgen we een beter beeld van hoe mensen zich echt gedragen rond spoorwegovergangen. Door de gele jassen vielen we nu zo op dat veel weggebruikers voorbeeldgedrag vertoonden, maar preventief was het wel. We gaan de actie nog wat uitgebreider gezamenlijk evalueren, maar de eerste reacties zijn voornamelijk positief. De collega's vonden de samenwerking opbouwend en aanvullend. De eerste contacten voor eventuele nieuwe acties zijn al gelegd. ProRail en de Spoorwegpolitie hebben samen laten zien dat we staan voor de veiligheid op en rond het spoor!"

Zigzaggen
De overwegcontroles vonden plaats op overwegen waar regelmatig gevaarlijke situaties ontstaan. Dat kunnen bijvoorbeeld overwegen zijn waar mensen vaak 'zigzaggen' langs de gesloten overwegbomen. Er gebeuren jaarlijks tientallen ongevallen op spoorwegovergangen, waarbij doden en gewonden vallen. In 2007 vielen er 19 doden, van wie tien jongeren onder de twintig jaar en zestien gewonden bij 72 botsingen.