Radboud Universiteit Nijmegen


Dr. Folkert Meijboom tot hoogleraar Kindergeneeskunde

Datum bericht: 22 april 2008

Dr. F.J. (Folkert Jan) Meijboom (1955, Rotterdam) is met ingang van 1 februari 2008 benoemd tot hoogleraar bij de Faculteit der Medische Wetenschappen UMC St Radboud met als leeropdracht Kindergeneeskunde, in het bijzonder aangeboren hartafwijkingen.
Deze aanstelling is een unicum in Nederland: er zijn wel enkele hoogleraren Kindercardiologie in Nederland en er is één hoogleraar Congenitale Cardiologie voor volwassenen, maar er was tot nu toe geen leerstoel die patiënten met aangeboren hartafwjikingen ook tot latere leeftijd blijft volgen.

De aanstelling van prof. Meijboom gaat samen met de oprichting van het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Zuid-Oost Nederland, waar alle patiënten - van zuigeling tot hoogbejaard - artsen en ondersteunend personeel, met de maximale expertise op het gebied van de aangeboren hartafwijkingen zullen treffen. Niet alleen patiëntenzorg zal in dit centrum vorm worden gegeven, ook de academische taken onderwijs en onderzoek zullen nadrukkelijk binnen dit kader plaatsvinden.

Folkert Meijboom studeerde van geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (1973-1981) en kindergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht (1982-1986). Daarna volgde hij de opleiding tot kindercardioloog. Hij promoveerde in 1995 op een studie naar lange termijnresultaten van hartchirurgie voor aangeboren hartafwijkingen bij kinderen jonger dan 15 jaar.
Dr. Meijboom was sinds 1989 verbonden aan het Sophia kinderziekenhuis te Rotterdam, aan de afdelingen kindercardiologie en -geneeskunde. Sinds 2000 was hij staflid van de subafdeling Congenitale Cardiologie bij Volwassenen van het Thoraxcentrum van het ErasmusMC in Rotetrdam, waar hij volwassen patiënten behandelt. De polikliniek Congenitale Cardiologie waaraan Meijboom was verbonden behoorde tot de grootste in dit vakgebied in Europa. Meijboom is een nationaal en internationaal erkend expert op het gebied van aangeboren hartafwijkingen bij volwassenen en echocardiografie voor aangeboren hartafwijkingen.