Hoge Raad verwerpt cassatieberoep in een zaak over zware mishandeling tijdens voetbalwedstrijd

Tijdens een voetbalwedstrijd in 2004 heeft de verdachte een ernstige overtreding van de regels van het voetbalspel begaan tegen een andere speler, als gevolg waarvan deze zwaar lichamelijk letsel heeft opgelopen. De rechtbank Rotterdam heeft de verdachte op 10 augustus 2005 wegens zware mishandeling veroordeeld (zie rechtspraak.nl, LJN: AU0860).
Het hof `s-Gravenhage heeft de verdachte op 29 mei 2006 wegens opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel (zware mishandeling) veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden met een proeftijd van twee jaar (zie rechtspraak.nl, LJN: AX5782).

Het cassatieberoep bij de Hoge Raad
De verdachte heeft cassatieberoep ingesteld tegen de uitspraak van het hof `s-Gravenhage.
Volgens de advocaat van de verdachte in cassatie (mr. A.A. Franken, advocaat in Amsterdam) is de beslissing van het hof dat de verdachte opzettelijk heeft gehandeld onjuist. Bij een gedraging in een sport- en spelsituatie moeten minder strenge eisen gelden dan daarbuiten. Op 9 oktober 2007 heeft advocaat-generaal mr. A.J.M. Machielse in zijn conclusie de Hoge Raad geadviseerd het cassatieberoep te verwerpen.

Uitspraak Hoge Raad
In zijn uitspraak van 22 april 2008 heeft de Hoge Raad het cassatieberoep verworpen.
Voor de beoordeling van opzet in een sport- en spelsituatie gelden geen bijzondere criteria.
Het hof heeft geoordeeld dat de actie van de verdachte een flagrante overtreding van de regels van het voetbalspel oplevert. Mede daarom kan het gezien de uiterlijke verschijningsvorm van de actie niet anders dan dat de verdachte met die gedraging de aanmerkelijke kans op het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel heeft aanvaard. Dan heeft hij dat letsel opzettelijk toegebracht.
De omstandigheid dat een gedraging is verricht in een sport- en spelsituatie kan wel van belang zijn voor het antwoord op de vraag of het gedrag tot strafrechtelijke aansprakelijkheid leidt. De deelnemers aan een sport, zoals voetbal, hebben tot op zekere hoogte gevaarlijke gedragingen waartoe het spel uitlokt van elkaar te verwachten. Als dat pijn of letsel tot gevolg heeft zal dat in de regel geen strafbare mishandeling opleveren. Bij zeer gevaarlijke gedragingen, die een flagrante overtreding van de spelregels opleveren, ligt dat anders, evenals bij pijn of letsel toebrengende gedragingen die los staan van de spelsituatie.

Gevolg van deze uitspraak
Met deze uitspraak van de Hoge Raad is de veroordeling van de verdachte definitief geworden.

Dit is een samenvatting van de uitspraak van de Hoge Raad van 22 april 2008. Bij verschil tussen deze samenvatting en de volledige uitspraak is laatstgenoemde bindend.

Den Haag, 23 april 2008
mw. mr. E. Hartogs, griffier
tel 070-3611236

LJ Nummer

BB7087


Bron: Hoge Raad der Nederlanden
Datum actualiteit: 23 april 2008 Naar boven