Radboud Universiteit Nijmegen


Oorlogsdodenboek Nijmegen gepresenteerd

Datum bericht: 23 april 2008

2300 slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen hebben een naam en, waar mogelijk, een gezicht gekregen. Historici van de Radboud Universiteit werkten mee aan het Nijmeegs oorlogsdodenboek, dat op 23 april gepresenteerd wordt.

Het bombardement op Nijmegen in februari 1944 kostte zo'n 800 Nijmeegse burgers het leven. Maar daarvoor, en zeker daarna, in de tijd dat Nijmegen frontstad was (september 1944- mei 1945), vielen er nog bijna twee keer zo veel doden - onder wie ongeveer 500 slachtoffers van de jodenvervolging. 2300 namen van Nijmeegse oorlogsslachtoffers - voornamelijk burgers, maar ook militairen - zijn bijeengebracht in een `oorlogsdodenboek' op internet, www.oorlogsdodennijmegen.nl, dat op 23 april door Thom de Graaf, burgemeester van Nijmegen, wordt gepresenteerd aan het publiek. De presentatie vindt plaats bij de opening van de expositie `Nijmegen tussen bezetting en bevrijding' in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944- 1945 in Groesbeek. Het oorlogsdodenboek is `werk in uitvoering': de site is niet af, reacties van het publiek moeten de inventaris aanvullen en verbeteren.

Het Stedelijk comité 4& 5 mei Nijmegen had al langer het voornemen om een Nijmeegse oorlogsdodenboek op te stellen. Datzelfde idee leefde bij Joost Rosendaal, historicus aan de Radboud Universiteit, die onderzoek doet naar het bombardement op Nijmegen van 22 februari 1944. Samenwerking lag voor de hand en zo heeft de database met namen, gezichten en verhalen zich de afgelopen twee jaar kunnen ontwikkelen dankzij de hulp van een aantal Radboud-onderzoekers, onder wie Rosendaal. Ook het Regionaal Archief Nijmegen werkte mee aan de database.

Volgend jaar februari, bij de 65^e verjaardag van dat bombardement, zal Joost Rosendaal de resultaten van zijn onderzoek presenteren. Dan zal ook, is het plan, een congres over burgerslachtoffers van oorlogsgeweld plaatsvinden in Nijmegen.