Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Kabinet wikt en weegt over Wajong

De Wajong was onderwerp van gesprek op 11 april. De CG-Raad, het landelijk platform GGz, het platform VG (mensen met een verstandelijke beperking) en een aantal lidorganisaties spraken met de directeur Sociale Verzekeringen van het ministerie van SZW, Irene Nijboer.

Beoordeling

Minister Donner is er nog niet uit, hoe arbeidsparticipatie door Wajongers precies bereikt moet worden. Hij wil de definitieve beoordeling om in aanmerking te komen voor de Wajong, verhogen naar 27 jaar. De belangenorganisaties deden in het overleg met mevrouw Nijboer veel voorstellen om de participatie van Wajong-gerechtigden te verhogen. Over onder meer de rol van werkgevers, de extra financiële middelen die beschikbaar moeten komen en de wijze waarop jongeren positief geprikkeld kunnen worden om werk te zoeken: door werk te laten lonen.

Geen negatieve prikkels!

De minister overweegt negatieve inkomensprikkels te geven aan jongeren die geen werk vinden. De gehandicapten- en chronisch ziekenorganisaties geven unaniem aan dat dit geen goede benadering is. Positieve prikkels, zoals lonend werk (netto meer in de knip) bij parttime banen, werken volgens de CG-Raad beter.

Verbazing

De CG-Raad sprak zijn verbazing uit over het voorstel om de leeftijd voor definitieve toekenning van een Wajong-uitkering te verhogen naar 27 jaar. Op dit moment wordt namelijk niemand definitief gekeurd voor de Wajong. Iemand die op zijn 18e jaar een Wajong-uitkering heeft, volgt trajecten die gericht zijn op het vinden van werk. Op zijn 20e en 22e jaar wordt hij opgeroepen voor herkeuring.


* Klik hier voor het achtergronddocument over de Wajong

(Geplaatst: 22 april 2008)