Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Kamerleden leren Wajong van dichtbij kennen

Vijf Tweede Kamerleden liepen op 21 april mee met Wajongers. Deze Wajong Doe dag was georganiseerd door CNV Jongeren, de CG-Raad en Jopla. De Kamerleden zeiden allemaal een nieuwe kijk te hebben gekregen op de Wajong in de praktijk.

Parttime werken

Tijdens de discussie achteraf erkenden de Kamerleden dat de huidige regels de arbeidsparticipatie van Wajongers niet bevorderen. VVDer Stef Blok vond dat een inkomen op minimumloon voldoende was om van te leven. Hij zag geen reden voor een extra aanvulling voor Wajongers die om medische redenen slechts parttime kunnen werken. CDA Kamerlid Eddy van Hijum vond dat er wel een aanvulling moest komen tot 120 procent van het minimumloon. Ook Groen Linkser Ineke van Gent, SPer Paul Ulenbelt en Cynthia Ortega-Martijn van de ChristenUnie vonden dat er best meer aanvulling mogelijk moet zijn. "Het minimumloon is geen vetpot. Iemand met een beperking kan daar niets aan doen. Deze mensen verdienen best iets extras", aldus Ulenbelt.

Gedeeltelijke uitkering tot 27 jaar

Ook het plan van minister Donner van Sociale Zaken om jongeren tot 27 jaar slechts een gedeeltelijke Wajonguitkering te geven werd besproken. Van Hijum gaf aan dit een slecht plan te vinden. "We moeten het kleed niet onder de voeten van Wajongers vandaan trekken." Ook de SP meende dat Wajongers onder de 27 echt niet eerder aan de slag komen als ze minder uitkering krijgen. De Wajong Doe Dag was georganiseerd naar aanleiding van het rapport Werk moet Lonen. Uit onderzoek onder 1700 Wajongers blijkt dat werk niet of nauwelijks loont voor deze groep.

Achtergrondinformatie

De CG-Raad heeft samen met organisaties uit de achterban onlangs nog eens de belemmeringen voor arbeidsparticipatie van Wajongers op een rij gezet. Op basis daarvan zijn aanbevelingen geformuleerd en worden op stapel staande plannen besproken.


* Klik hier voor het onderzoeksrapport 'Werk moet lonen'


* Klik hier voor bericht over de plannen van het kabinet

(Geplaatst: 23 april 2008)