Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Personenvervoer

Contactpersoon Doorkiesnummer Datum Bijlage(n) 31 januari 200S
Ons kenmerk Uw kenmerk VenWIDGP-200S/605
Onderwerp
Uw brief van 14 december 2007
Geachte heer
Hierbij wil ik reageren op uw brief van 14 december 2007. Hierin beschrijft u heel uitgebreid het niet eens te zijn met de medische eisen voor groep 2-rijbewijzen (vrachtauto en autobus) voor personen waar de diagnose epilepsie is gesteld. Vooral wat betreft de eis dat er geen medicatie mag worden gebruikt. U stelt vervolgens voor deze eisen op u niet toe te passen en (op proef) een Verklaring van geschiktheid te verstrekken. Aan dat verzoek kan geen gehoor worden gegeven. De eisen zoals neergelegd in de Regeling eisen geschiktheid 2000, die u volgens uw schrijven heel goed bekend zijn, zijn bindend voor het CBR (vaste jurisprudentie van de Raad van State) en het CBR kan en mag er niet van afwijken. Overigens zijn deze normen destijds door mijn voorganger vastgesteld, op advies van een commissie van deskundige neurologen van de Gezondheidsraad, het hoogste medisch adviescollege van de overheid.
Dat deze normen nog steeds "up to date" zijn bevestigt een recent rapport over deze materie aan de Europese commissie, waarin voor groep 2 rijbewijzen de eis van vrij zijn van medicatie nog steeds een voorwaarde is. Dus zelfs als ik deze eis - tegen het advies van de Gezondheidsraad - in Nederland zou willen laten vervallen, dan kan dat niet vanwege Europese regels.
Directoraat-Generaal Personenvervoer Telefoon: (070) 351 7176 Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Fax 070 - 3516411 Bezoekadres : PIesmanweg 1-6, Den Haag E-mail: mailbox.dgp@minvenw.nl Internet: www.minvenw.nfldgp/wegwijzer/

VenWIDGP-200S/605

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Met vriendelijke groet,
DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Namens deze,

Manager Beleidsgroep Verkeersveiligheid

mr. C. Zuidema


---