Gemeente Vlaardingen


Aanvulling op Stadsvisie

23 april 2008

De Stadsvisie Vlaardingen, Koers op 2020 is in 2000 vastgesteld. Inmiddels is er het een en ander veranderd in de wereld. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders gekeken of de Stadsvisie toe is aan actualisatie. De conclusie is dat de Stadsvisie voor het grootste deel nog steeds actueel is en dat alleen een korte bijlage nodig is om het stuk op de actuele stand van zaken in de Vlaardingse samenleving aan te passen.

Gebeurtenissen als de vuurwerkramp in Enschede, de Schipholbrand en de brand in Volendam hebben geleid tot een grotere nadruk op handhaving van regels.

Van meer recente datum is de grote aandacht voor de gevolgen van de opwarming van de aarde. Verder is de samenleving door het internationale terrorisme sterker gerichtheid op veiligheid en controle. Het heeft ook geleid tot een andere verhouding tussen autochtonen en allochtonen. Het bevorderen van sociale cohesie, een belangrijk onderwerp in de Stadsvisie, is daarmee een grotere opgave geworden.

Actualisatie
Dat heeft geleid tot een actualisatie. In de stadsvisie is samenhang een van de belangrijkste woorden. Daar wordt nu evenwicht aan toegevoegd. De gemeente wil dat Vlaardingen zich evenwichtig ontwikkelt, waarmee bedoeld wordt dat:

* mensen verantwoordelijk zijn voor hun eigen leven in de wetenschap dat wie dat niet blijkt te kunnen wordt ondersteund en gestimuleerd

* de stad voldoende inwoners heeft voor een goed voorzieningenniveau, inwoners die wonen in een woning naar hun zin
* meer Vlaardingers in hun stad kunnen werken
* de gemeente met haar inwoners bijdraagt aan een duurzame ontwikkeling op mondiale en lokale schaal

* de gemeente sturing geeft aan complexe processen in de samenleving, waar nodig ook door het in eigen hand houden van bepaalde activiteiten

Vlaardingers en Vlaardingse organisaties zijn van harte uitgenodigd om te reageren op de actuele bijlage bij de Stadsvisie. Het supplement en de Stadsvisie zelf zijn te vinden op www.vlaardingen.nl/stadsvisie.

Eventueel kunt u een exemplaar opvragen bij:
karien.damen@vlaardingen.nl, telefoon (010) 248 4547.