Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 23 april 2008

College wil verder met procedures voor noordzijde Stationsgebied

Het college van burgemeester en wethouders gaat de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer voorstellen het ontwerp-bestemmingsplan voor het gebied tussen de Bergerhof en het centraal station van Alkmaar ter inzage te leggen. Daarmee kan de volgende stap worden gezet om de bouw van woningen en grootschalige kantoren op deze centrumlocatie mogelijk te maken. Onder meer het nieuwe kantorencomplex van SNS Reaal kan met dit nieuwe bestemmingsplan ontwikkeld worden, wat van groot belang is voor de werkgelegenheid in Alkmaar.

Woningen, kantoren, omlegging weg en traverse

Het ontwerp-bestemmingsplan "Stationsgebied, ontwikkeling Noordzijde" voorziet in de ontwikkeling van woningen, kantoren en het verleggen van de Kruseman van Eltenweg. Daarnaast wordt meteen de aanleg van een traverse over de sporen planologisch mogelijk gemaakt, waardoor in en rond het station kortere looproutes zouden kunnen ontstaan. De komst van een traverse is een uitdrukkelijke wens van een meerderheid in de gemeenteraad, maar blijft voorlopig nog onzeker door verschillende factoren.

De toekomstige locatie van de tunnelverbinding onder de sporen is nog niet exact bekend. Daarom wordt dit samen met de inrichting van het plein aan de noordzijde van deze tunnel later nog uitgewerkt.

Impuls voor werkgelegenheid in Alkmaar

SNS Reaal is van plan meer dan 2000 arbeidsplaatsen te centreren in een grootschalig kantorencomplex op de hoek van de Kruseman van Eltenweg en de Helderseweg. NS Poort (onderdeel van NS Vastgoed) ontwikkelt dit kantoorgebouw van circa 31.000 vierkante meter samen met SNS Reaal. De werkgelegenheid die SNS Reaal biedt in Alkmaar zal als gevolg van concentratie van functies en taken aanzienlijk toenemen. SNS Reaal werft al actief tientallen nieuwe ICT-medewerkers onder mensen die nu dagelijks heen en weer rijden tussen de regio Alkmaar en het zuiden van de provincie (Amsterdam, IJmond, Haarlem, Schiphol), waar zij werken. Het terugdringen van deze woon-werkpendel, met dagelijkse files tot gevolg, is een belangrijk speerpunt in het economisch beleid van dit college.

"Voortvarend meewerken"

Wethouder Binnendijk van Leefbaarheid stelt: "De gemeente werkt graag voortvarend mee aan de toekomstplannen van SNS Reaal. Met deze ontwikkelingen blijft een van de belangrijkste werkgevers van Alkmaar voor langere tijd aan onze stad verbonden. Zodra SNS Reaal verhuist naar het nieuwe kantorencomplex, komen ook verschillende zeer interessante kantoorgebouwen vrij in Alkmaar voor andere bedrijven, die op zoek zijn naar huisvesting voor hun kantooractiviteiten op een toplocatie.

Zo ontstaat er weer doorstroming op de Alkmaarse kantorenmarkt, die door de geringe leegstand in Alkmaar zeer krap genoemd mag worden. Al met al kan de ontwikkeling van de noordzijde van het stationsgebied vele duizenden goed opgeleide mensen een arbeidsplek opleveren in deze stad."

Plan gewijzigd na inspraakreacties

Eerder lag al het voorontwerp-bestemmingsplan ter inzage, met de mogelijkheid hierop te reageren. Naar aanleiding van de inspraakreacties en vooroverleg met maatschappelijke instanties zijn een aantal wijzigingen in het plan aangebracht. Als de commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer ermee instemt om deze volgende stap te zetten, komt er in juni een inloopmiddag, verschijnt er een nieuwsbrief voor de buurt en wordt het ontwerp-bestemmingsplan voor een ieder gedurende zes weken ter inzage gelegd, waarbij iedereen zienswijzen kan indienen. Daarna wordt het bestemmingsplan vastgesteld en ter goedkeuring voorgelegd aan de provincie Noord-Holland.

Klankbordgroep

Gisteravond zijn het voorstel van het college en de voorlopige ontwerpen van het kantorencomplex van SNS Reaal reeds toegelicht tijdens een bijeenkomst van de klankbordgroep Stationsgebied. De klankbordgroep heeft geconstateerd dat al haar suggesties en opmerkingen zijn overgenomen en stelt nu voor zichzelf te ontbinden.