Voedsel en Waren Autoriteit

Verbeterde opsporing van verboden kleurstoffen in kruiden en specerijen

23 april 2008 - nieuwsbericht

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft een nieuwe analysemethode toegepast die meer verboden kleurstoffen beter kan traceren en analyseren. Van de 486 onderzochte monsters bleek 4,7% verboden kleurstoffen te bevatten. Sudan-1 en Sudan-4 werd het meest aangetroffen. Chilipoeder en gemengde kruiden blijken vooral vervuild met verboden kleurstoffen.

Al een aantal jaar wordt door Nederland en ander Europese landen intensief gehandhaafd op illegale kleurstoffen in producten. Van steeds meer illegale kleurstoffen is vastgesteld dat zij schadelijk zijn voor de gezondheid omdat zij mogelijk kankerverwekkende eigenschappen hebben. De European Food Safety Authority (EFSA) heeft daarom een lijst gepubliceerd met verdachte kleurstoffen.

In de afgelopen jaren is het aantal monsters dat verontreinigd is met illegale kleurstoffen sterk afgenomen. Dit komt door de intensieve handhavingsactiviteiten in Nederland en andere Europese landen. Levensmiddelen met verboden kleurstoffen worden uit de handel genomen.

Meer informatie:

* Factsheet analyse van verboden kleurstoffen in kruiden en specerijen

* Lijst producten met verboden kleurstoffen
* Voedingcentrum