Partij van de Arbeid

Zelfstandigen nu ook recht op zwangerschapsverlof

16-04-2008 09:28

De Tweede Kamer heeft met ruime meerderheid ingestemd met een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt dat ook ook zelfstandigen recht krijgen op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het voorstel kwam tot stand na lang aandringen van de PvdA.

Nadat de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen (WAZ) in 2004 was afgeschaft, vielen vrouwelijke zelfstandige ondernemers in een gat. Ineens was ook de zwangerschapsuitkering geschrapt. PvdA Tweede-Kamerlid Mei Li Vos: Ondanks bezwaren van onder andere de PvdA werd de afschaffing van de wet, zonder regeling voor de zwangerschap er door heen gejast.'

Negen maanden nadat het kabinet toezegde om met een wettelijke regeling te komen zal het recht voor zelfstandigen een feit zijn. Vos is blij met de regeling: 'De PvdA maakt zich al jaren sterk voor de zelfstandige ondernemer. We zijn trots op al deze mensen die voor eigen risico een onderneming drijven. Zwangerschap zien we echter niet als ziekte of risico, het is je goed recht om een kind te krijgen en zeker zelfstandige vrouwen moeten daardoor niet een concurrentienadeel krijgen ten opzichte van de mannelijke zelfstandigen. We zijn dan ook enorm blij dat het kabinet erkent dat we in Nederland, net als in de landen om ons heen, alle vrouwen -dus ook de zelfstandigen- het recht geven om drie maanden zwangerschapsverlof op te nemen.

De hoogte van de uitkering hangt af van de inkomsten van de zelfstandige in het jaar voor de uitkering wordt uitgekeerd. De uitkering bedraagt maximaal het wettelijk minimumloon ( 1.317 bruto per maand). De regeling geldt ook voor de meewerkende echtgenoot van een zelfstandige.

Minister Donner heeft toegezegd dat hij de uitkering zo vlug mogelijk invoert, waarschijnlijk al in mei. De precieze datum is afhankelijk van hoe snel de Eerste Kamer beslist.

Lees ook een eerder bericht over dit onderwerp >