Onderzoek inbraken afgerond

Harderwijk/Putten/Ermelo , 23-04-2008 o De politie heeft een onderzoek naar enkele inbraken op de Veluwe afgerond. De verdachten, een 38-jarige uit Utrecht en een 46-jarige uit Nieuwegein, werden in de nacht van maandag op dinsdag 18 maart aangehouden toen zij in Harderwijk hadden ingebroken bij een woning aan de Dennenlaan. Beide mannen zitten in voorlopige hechtenis.

Aanhouding Een oplettende getuige zag omstreeks 02.30 uur dat de twee mannen zich verdacht gedroegen bij een woning aan de Dennenlaan in Harderwijk en belde de politie. De twee verdachten wilden er in een auto vandoor gaan toen de politie arriveerde. Op de Middenlaan ramde de auto van de verdachten de politieauto, botste tegen een lantaarnpaal en kwam tegen een muurtje tot stilstand. De twee mannen werden aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Even daarvoor bleek op de Dennenlaan te zijn ingebroken. De verdachten zijn binnengekomen door een deur te forceren. De benedenverdieping werd doorzocht terwijl de bewoners boven lagen te slapen. Er werd onder andere een portemonnee en een laptop buit gemaakt. De portemonnee werd bij één van de verdachten aangetroffen. In de auto werden twee laptops aangetroffen; één was afkomstig uit de woning aan de Dennenlaan.

Politieonderzoek De politie verdenkt de mannen niet alleen van een woninginbraak in Harderwijk, maar ook van een poging tot inbraak in Putten en een inbraak in Ermelo. Beide woninginbraken vonden in dezelfde nacht plaats. In Ermelo werd ook een laptop buit gemaakt. Aan de hand van het sporenonderzoek en aan de hand van de aangetroffen laptop worden beide inbraken aan de Harderwijkse inbraak gelinkt. De beide verdachten wensen hierover geen verklaring af te leggen.

Informeren gedupeerden De politie heeft inmiddels de gedupeerden geïnformeerd en het proces-verbaal wordt binnenkort ingeleverd bij het Openbaar Ministerie in Zutphen voor verdere afhandeling. De verdachten zitten nog in voorlopige hechtenis.