Ingezonden persbericht


Persbericht + Persbericht + Persbericht + Drents Museum 9 april 2008

Maak kennis met de echte Chinees achter de glimlach!

Lezing in Drents Museum 23 april 2008 om 20.00 uur

Of het nu op de televisie, op film, op de foto, of bij de afhaal-Chinees is: de Chinees lijkt altijd te glimlachen. Iemand uit China op een chagrijnig of boos gezicht betrappen, lijkt bijna een onmogelijke opgave. Maar wat denken ze echt? Is deze houding oprecht, of schuilt er meer achter de glimlach? Sinologe Marieke Havinga geeft op woensdag 23 april 2008 een antwoord op deze vragen. Op deze dag geeft ze in het Drents Museum om 20.00 uur een lezing over de ondoorgrondelijke, vriendelijk lachende Chinees. Tijdens de lezing laat ze zien dat de Chinees misschien toch niet zo raadselachtig is als we denken. Nieuwsgierig geworden? Opgave is mogelijk via het secretariaat van het museum, tel. 0592 - 377 702 (op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur) of via boekingen@drentsmuseum.nl. Kaarten voor de lezing zijn 12,50 Euro, inclusief museumentree. Vanaf 18.30 uur is het museum geopend en kan ook de tentoonstelling 'Het Terracotta Leger van Xi'an' worden bezocht.

(Glim)lachen als een boer met kiespijn?
Klopt ons stereotype beeld van de ondoorgrondelijke, lachende Chinees eigenlijk? Wat denken ze echt? Wat heeft de Chinees gemaakt tot wat hij nu is? Welke denkbeelden heeft hij? Welke invloed heeft de familie, de taal, de filosofie en de economie? Hoe leeft een Chinees? Natuurlijk kunnen we niet spreken van 'de Chinees'. Er zijn verschillen, alleen al regionaal gezien en er zijn verschillende persoonlijkheden. Dit is overal, in elk land en zeker in een groot land als China. Toch zijn er een aantal belangrijke overeenkomsten die cultureel bepalend zijn. Deze culturele aspecten zullen duidelijk worden en de Chinees zal niet meer zo ondoorgrondelijk zijn als men denkt. Er zit meer achter de glimlach....

Spreker
De lezing wordt gegeven door drs. Marieke Havinga, sinologe en directeur van het China Business Institute. Zij is bovendien Bachelor of Education en heeft enige jaren onderwijservaring op verschillende terreinen. Ze onderhoudt een intensief contact met verschillende Chinese bedrijven en bezoekt China regelmatig om haar kennis van dit land up-to-date te houden. Ook onderwijskundig volgt zij de ontwikkelingen op de voet door regelmatige bijscholing in China en in Nederland.

//////////////

Noot voor redacties: