Gemeente Smallingerland

Meer voor huishouden met laag inkomen

Een huishouden met een laag inkomen is in Smallingerland beter af dan elders.

Het FNV heeft weer een onderzoek gedaan naar het sociale beleid van de gemeenten. Aan deze Landelijke Monitor Werk en Inkomen hebben in totaal 215 gemeenten deelgenomen. Smallingerland heeft ook aan dit onderzoek deelgenomen en scoorde uitzonderlijk goed. Van de 25 Friese gemeenten die aan het onderzoek hebben deelgenomen scoorde de gemeente Smallingerland samen met de gemeente Tytsjerksteradiel het hoogst. Landelijk gezien scoorden beide gemeenten een gedeelde 4e plaats.

Aangezien Smallingerland twee jaar geleden niet aan het FNV onderzoek heeft deelgenomen kon Smallingerland op één onderdeel geen punten scoren. Was dat wel het geval geweest, dan was Smallingerland waarschijnlijk op de 1e plaats geëindigd.

Onze gemeente scoorde met name hoog op het onderdeel uitgaven per huishouden met een laag inkomen. Dit is opmerkelijk omdat in dit onderzoek de extra regelingen niet waren meegenomen, zoals de PC regeling ( het verstrekken van een computer aan gezinnen die al minimaal 2 jaar een inkomen hebben op bijstandsniveau met kinderen in de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar), de verhoging van de regeling maatschappelijke participatie van EUR 80,- naar EUR 100,- per gezinslid en de nieuwe witgoedregeling. Deze regelingen telden dus in het onderzoek nog niet mee, omdat ze door de gemeenteraad in december 2007 zijn vastgesteld en pas 2008 worden uitgevoerd. Maar ook zonder deze regelingen geven we dus al méér uit per huishouden met een laag inkomen.

Voor de hoge score telden verder mee:

1. De snelle afhandeling van de aanvragen van een uitkering.
2. De uitbesteding van de bijstandverstrekking aan 65 plussers met een onvolledige AOW aan de Sociale Verzekeringsbank.
3. Het grote bereik van niet-bijstandsgerechtigden voor bijzondere bijstand door de koppeling van bestanden van de gemeente met de bestanden van andere instanties zoals van de Sociale Verzekeringsbank en de Belastingdienst

4. Het lage terugvalpercentage (hiermee wordt bedoeld het percentage mensen dat na uitstroom naar werk na korte tijd weer een beroep moeten doen op een uitkering).

De gemeente Smallingerland werkt er op dit moment hard aan het minimabeleid nog verder te verbeteren o.a door het intensiveren van de voorlichting (zoals het uitbrengen van een minimagids in de loop van 2008), het vereenvoudigen van de bestaande aanvraag-formulieren en het intensiveren van de schuldhulpverlening.