Deelgemeente Oud-West Amsterdam


Uniformering tarieven stadsdelen

23 april 2008

De Dagelijks Besturen van de veertien Amsterdamse stadsdelen zijn het vandaag eens geworden over de invoering van uniforme tarieven voor leges en heffingen. De projectgroep Tarieven heeft hiervoor verregaande voorstellen gepresenteerd. Deze projectgroep bestaat uit de portefeuillehouders financiën en staat onder voorzitterschap van Hans Weevers, stadsdeelvoorzitter van Oud-West. Nu de DB's het eens zijn over het gelijktrekken van leges en tarieven, zijn de Deelraden aan zet om hun fiat te geven aan dit voorstel.

Tarieven verschillen

Vorig jaar constateerde de gemeenschappelijke rekenkamer van de Amsterdamse stadsdelen dat er aanzienlijke en niet verklaarbare verschillen bestaan tussen de tarieven en leges van de stadsdelen. De gemeentelijke heffingen voor bijvoorbeeld het ophalen van vuilnis variëren sterk per stadsdeel. Ook de hoogte van de andere leges zijn niet gelijk. Denk hierbij aan leges voor het aanvragen van kap-, evenementen-, horeca- en bouwvergunningen.

Projectgroep Tarieven

Deze verschillen zijn moeilijk aan de burger uit te leggen. Dat signaleerde de Amsterdamse rekenkamer vorig jaar ook. Mede daarom ging de projectgroep van start. De projectgroep kreeg de opdracht om te bestuderen wat de mogelijkheden zijn om in 2009 de heffingen van afval en van veel andere leges te uniformeren.

De projectgroep bestaat uit een aantal portefeuillehouders van de stadsdelen. In onderling overleg en overeenstemming werkte de projectgroep een voorstel uit. De DB's van alle stadsdelen hebben het voorstel vandaag omarmd. Nu zijn de Deelraden aan zet om akkoord te gaan met de plannen.

Meer uniforme tarieven

Er is een standaard manier voor het berekenen en vastleggen van kosten voor bepaalde gemeentelijke diensten ontwikkeld. Dit geeft richting aan de hoogte van de heffingen. Verder doet de projectgroep voorstellen voor de uniformering van de tarieven. Deze voorstellen vergroten de transparantie. Burgers kunnen nu beter vergelijken welke bedragen de stadsdelen aan hun inwoners en ondernemers doorberekenen.

Bepaalde tarieven, zoals de tarieven voor burgerzaken, zijn de afgelopen jaren al grotendeels gelijk getrokken. Voor de meeste andere tarieven heeft de projectgroep voorstellen geformuleerd.

Nu de DB's het eens zijn over de uniformeringen van de tarieven, is het aannemelijk dat de Deelraden rond de zomer tot besluitvorming overgaan.