Gemeente Eindhoven

Persbericht 23 april 2008, no. 112

Overeenstemming B&W Eindhoven en TU/e-bestuur

Uniek nieuw ontwerp voor W-hal
De W-hal op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven wordt niet gesloopt maar op verantwoorde wijze ingepast in de (ver)nieuwbouwplannen van de universiteit ter plaatse. De cultuurhistorisch gezien beeldbepalende kernmerken van de hal (de opgespannen draagconstructie, het daklandschap, het maatsysteem en het loopbruggenstelsel) blijven behouden. Daarover hebben B&W van Eindhoven en het College van Bestuur van de TU/e dinsdag 21 april overeenstemming bereikt. B&W hebben vervolgens besloten de W-hal niet aan te wijzen als gemeentelijk monument. De Stichting Bescherming Wederopbouwerfgoed Eindhoven had de gemeente gevraagd de W-hal de status van gemeentelijk monument toe te kennen.

De overeenstemming tussen B&W en het universiteitsbestuur werd bereikt aan de hand van een aangepast ontwerp van architectenbureau Ector Hoogstad. Het ontwerp voorziet in nieuwe huisvesting voor de bibliotheek, centrale studenten- en studievoorzieningen en de faculteit Wiskunde en Informatica. Ongewijzigde realisatie van het aangepaste ontwerp vergt volgens de TU/e naar schatting 10 miljoen euro meer dan de ruwweg 50 miljoen euro die waren voorzien voor het oorspronkelijke plan, dat uitging van sloop en reconstructie in aangepaste vorm van de W-hal. Op weg naar het definitief ontwerp wordt door het universiteitsbestuur nog gezocht naar creatieve mogelijkheden om de kosten te beperken. Natuurlijk zonder afbreuk te doen aan de essentie van het ontwerp. Het definitieve ontwerp zal later dit jaar worden gepresenteerd. Het is de bedoeling dat de realisatie van de bouwplannen begin 2009 start en dat het nieuwe complex begin 2011 wordt opgeleverd.

B&W en het universiteitsbestuur hebben dinsdag 21 april verder met elkaar afgesproken een convenant te gaan sluiten over de hoofdlijnen voor de verdere ontwikkeling van de inrichting van de universiteitscampus in relatie tot de stedelijke omgeving. Het convenant geeft de gemeente zekerheid dat de universiteit verantwoord omgaat met haar culturele erfgoed en rekening houdt met wensen van de gemeente en verzekert de universiteit op haar beurt van medewerking van de gemeente bij de verdere ontwikkeling van de universiteitscampus. Het convenant zal de komende maanden worden voorbereid.

Bezoekadres:
Stadskantoor, Stadhuisplein 10
route
Postadres:
Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum
tel. 040-238 60 00
of stuur een e-mail