Gemeente Breda

Breda pakt huiselijk geweld verder aan

Per 1 september mag de burgemeester een huisverbod opleggen bij dreigend huiselijk geweld (of een ernstig vermoeden ervan) of bij kindermishandeling. Wordt er een huisverbod opgelegd, dan start binnen 24 uur de hulpverlening voor zowel de pleger van het geweld als voor de slachtoffer(s). Gemeenten worden per die datum verantwoordelijk voor de uitvoering van de nieuwe Wet tijdelijk huisverbod bij huiselijk geweld. Doel van deze wet is het terugdringen van huiselijk geweld.

Bij een huisverbod mag de pleger van huiselijk geweld tien dagen de woning niet meer in. Ook mag de pleger in die periode geen contact opnemen met de partner of de kinderen. Eventueel kan de burgemeester het huisverbod verlengen tot maximaal vier weken. Het huisverbod moet voorkomen dat de situatie verder uit de hand loopt. Tijdens deze afkoelingsperiode kan de hulpverlening voor zowel de pleger van het geweld als voor de slachtoffer(s) op gang komen.

In West-Brabant is de aanpak van huiselijk geweld al enkele jaren speerpunt van beleid. Hierbij werkt de Gemeente Breda nauw samen met 17 andere gemeenten, de politie, het Openbaar Ministerie en diverse opvang- en hulpverleningorganisaties. Breda voert als centrumgemeente de regie en gaat de komende tijd samen met deze partners de aanpak van huiselijk geweld verder versterken. Aandachtspunten zijn het invoeren van de nieuwe wet, het intensiveren van de hulpverlening bij huiselijk geweld en het inventariseren van beschikbare en gewenste opvangcapaciteit.

Breda, 23 april 2008