Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

De Hedendaagsche Stedenbouw
en het Utrecht van 1914 - 1933
De stedenbouwkundige ontwikkeling van Utrecht in de ambtsperiode van Burgemeester Fockema Andreae

Lezing in het kader van de dubbeltentoonstelling De erfenis van Fockema Andreae, Architectuurcentrum Aorta i.s.m. Centraal Museum Woensdag 23 april 2008, 20.00 tot 21.00 uur

Lezing
Aansluitend op de expositie De erfenis van Fockema Andreae, stedenbouwkundige ontwikkelingen in Utrecht, wordt een lezing verzorgd door drs Bettina van Santen.

Tijdens de ambtsperiode van Fockema Andreae maakte Utrecht een enorme transformatie door. Stedenbouw was destijds een betrekkelijk jonge discipline. Fockema Andreae had echter al een uitgesproken mening over de kernwaarden waar goede stedenbouw aan behoorde te voldoen en welke middelen de stedenbouwer hiertoe ter beschikking stonden. De stad werd tijdens zijn bestuur verrijkt met een groot aantal nieuwe openbare gebouwen, doorbraken en nieuwe wijken. Fockema Andreae had in zijn publicatie 'Hedendaagsche Stedenbouw' gesteld, dat een gemeente zelf het goede voorbeeld moest geven. De lezing richt zich op de stedenbouwkundige ontwikkeling van Utrecht in de periode 1914 tot 1933, die tekenend is geweest voor het stadsbeeld van het huidige Utrecht.

Aansluitend op de lezing is er gelegenheid de tentoonstelling te bezoeken.

Bettina van Santen is werkzaam bij de Gemeente Utrecht, afdeling Stedenbouw en Monumenten, en auteur van vele historische publicaties over Utrecht. Zij geeft regelmatig lezingen over diverse historische onderwerpen in Utrecht.

locatie: Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, Utrecht aanvang: 20:00 uur
toegang: E 5,00 / E4,00 voor student, U-pas, 65+, CJP, vrienden van Aorta reserveren: reserveren noodzakelijk in verband met beperkte plaatsen bij tours@aorta.nu of tel. 030-2321686 informatie: 030-2321686 (Architectuurcentrum Aorta)