Ouderwets spelen anno 2008 in het Openluchtmuseum


ARNHEM, 20080423 -- Speelplezier is van alle tijden maar speeltuinen gaan met hun tijd mee. Daarom presenteerde het Nederlands Openluchtmuseum vanmiddag haar nieuwste aanwinst. Letterlijk, want de afgelopen maanden maakte de speeltuin uit de jaren '30 plaats voor een spiksplinternieuwe. Kinderen - ook die met een handicap - leven zich er lekker uit terwijl hun ouders onbezorgd genieten op het terras van de Zwolse herberg "De Hanekamp".

In 1994 vervulde het Openluchtmuseum een lang gekoesterde wens met de realisatie van een speeltuin uit de jaren '30. Wippen, draaimolentjes, een schuitjesschommel, een glijbaan, een ijzeren klimkooi, een zweefmolen, schommelpaardjes, en een wip met melkbus lieten het ouderwetse speelplezier herleven. Het bleek echter steeds moeilijker om te blijven voldoen aan de hedendaagse veiligheidseisen. Het ideaal van een museale speeltuin waarin kinderen ook werkelijk kunnen spelen, bleek niet langer haalbaar. Al snel werden plannen gemaakt voor een speeltuin waarin kinderen, ook die met een handicap, creatief samen spelen.

In de nieuwe speeltuin kunnen kinderen in een rolstoel - samen met andere kinderen - lekker draaien op een carroussel, ze kunnen geheimen uitwisselen door een spannende spreekbuis en lekker knoeien op de zand en waterspeelplaats. Ook de nestschommel geeft, met een beetje hulp, heel veel speelplezier. Verder is er een touwschommel, een kabelbaan, een klim- en klauterheuvel met glijbanen en een zandbouwplaats met graafmachines.

De speeltuin in het Openluchtmuseum wordt mede mogelijk gemaakt door de
Stichting Sam-Klazes, de vereniging Vrienden van het Nederlands Openluchtmuseum en de Stichting Elise Mathilde Fonds.





Ingezonden persbericht