Rabbijn publiceert politieke roman tegen rechts


Brede steun voor Wilders en Verdonk een schande voor dit land

Gorinchem, 20080423 -- Rabbijn Issachár Tal van de OPEN Joodse Gemeente Klal Israël uit Delft weigert langer werkeloos toe te zien terwijl wéér een geloof en een bevolkingsgroep gedemoniseerd en aan de kant gedrongen worden. "We hebben dit al eerder gezien, en we mogen niet toestaan dat dit nogmaals gebeurt! Deze roman wil een waarschuwing zijn aan alle stemmers in Nederland: pas op aan wie jullie je stem geven, want jullie horen wel wat de kandidaten beloven, maar jullie weten niet hoe ver ze, God verhoede, zullen gaan. En besef: onvrijheid voor één groep = onvrijheid voor de hele samenleving."

Geschreven door een rabbijn maar bepaald niet stichtelijk, slaat dit boek de meelopers van Wilders en Verdonk op niet mis te verstane wijze om de oren. In scherpe taal toont rabbijn Tal hoe vunzig en onderdrukkend een nationalistisch Nederland zal zijn.

Hoofdpersoon Hartog van Bueren had een Joodse vader en een christelijke moeder, en heeft een Ethiopische vluchtelinge als vriendin: de multiculturele droom ten top! Hartog werkt als straatveger in het slaperige provinciestadje Dorcum. Net als bijna al zijn collega's van de gemeentelijke reinigingsdienst is hij blij met ferme taal over on-Nederlandse invloeden en wil hij graag weer trots zijn op Holland zoals het vroeger was: zonder moskeeën en zonder hoofddoekjes en juist mèt blonde haren in de wind. Hij verlangt naar het kleinschalige en geordende Holland van zijn jeugd, met agenten die Jan en Joop heetten en die de baas waren op straat. Hij verlangt terug naar duidelijkheid en vertrouwdheid, en hij wil democratie graag inleveren voor bestuurlijke daadkracht en stabiliteit.
Het nationalisme triomfeert bij de verkiezingen. Hartog sluit zich aan bij de Partij en er ligt zelfs een functie in het verschiet, maar dan blijkt de waarheid minder fraai dan de propaganda: de zonnige droom wordt een duistere nachtmerrie...

Dit boek is niet geschikt voor fatsoensrakkers en evenmin voor tere zielen: het is realistisch rauw en vol honende spot, bij vlagen romantisch maar vooral toch geil, en grappig maar meer nog angstaanjagend.

De Gorcummer Issachàr Tal is rabbijn van de OPEN Joodse Gemeente Klal Israël te Delft. Hij staat bij zijn gemeenteleden bekend als RooieRebbe, vanwege zijn socialistische ideeën. Met dit boek hoopt hij het afglijden naar rechts van de Nederlandse samenleving af te remmen.

Voor informatie kunt u zich wenden tot:
rabbijn Issachàr Tal
www.klal-israel.nl
www.rooierebbe.nl