Gemeente Moerdijk


22-04-2008: Jaarrekening gemeente positief afgesloten

De jaarrekening 2007 van de gemeente Moerdijk is klaar en wordt ter controle aan de accountants aangeboden. Na accountantscontrole zal de gemeenteraad in juni de resultaten bespreken. De gemeente sluit 2007 af met een nagenoeg volledig uitgevoerd werkprogramma en houdt geld over. Als alle mutaties op de reserves worden meegenomen bedraagt dat resultaat over 2007 4,6 miljoen voordelig.

Met de jaarrekening legt het college B&W verantwoording af aan de gemeenteraad over hetgeen in het betreffende jaar van het werkprogramma is uitgevoerd. Het college legt hierover ook in financiële zin verantwoording af.

Bij aanvang van 2007 werd in de begroting rekening gehouden met een benodigd bedrag van 68,6 miljoen voor zowel nieuwe als lopende zaken. Aan het begin van het jaar dacht het college nog een extra bedrag uit de algemene reserves nodig te hebben om het werkprogramma te financieren. Uiteindelijk viel het plan en de exploitatie 4,6 miljoen lager uit en kostte slechts 64 miljoen.

Een werkprogramma van 64 miljoen
De gemeentelijke uitgaven in het collegewerkprogramma zijn gedaan in de vier hoofdcategorieën: samenleving, leefomgeving, economie en organisatie. Aan samenleving werd 17 mln. uitgegeven aan wonen, zorg en onderwijs. De gemeente gaf 24 mln. uit aan leefomgeving via onderhoud van wegen, groen en water, veiligheid, milieu en afvalverwerking. Een bedrag van 15 mln. is besteed aan de werk & inkomen, de locale economie, toerisme, recreatie en cultuursubsidies. Het college besteedde daarnaast een bedrag van 8 mln. aan (loket)dienstverlening, digitale dienstverlening, spreekuren, kerncontactavonden en inspraakbijeenkomsten.

Besteding 2007 64 mln. 100% Samenleving 17 mln. 27% Leefomgeving 24 mln. 37,5% Economie 15 mln. 23% Organisatie 8 mln. 12,5%

Minder uitgegeven dan verwacht
De meevaller van 4,6 miljoen kan vooral verklaard worden uit enkele opvallende zaken. Sommige in 2007 geplande activiteiten zijn weliswaar in 2007 gestart maar lopen in 2008 nog door. Hierdoor is een bedrag van circa 1 miljoen in dat jaar niet uitgegeven, maar zal in 2008 alsnog worden gebruikt.

De belangrijkste meevaller, ter waarde van 2,7 miljoen, zit in de grond-exploitatie. In enkele gevallen kon winst op aan- en verkoop van grond al eerder worden genomen dan gedacht. Verder bleken stelposten op bouwprojecten uiteindelijk niet nodig en was er een renteopbrengst. Daarnaast hield de gemeente geld over door lagere uitgaven in de Wet Werk en Bijstand als gevolg van een aanzienlijke daling in het cliëntenbestand en lagere uitgaven op milieucommunicatie en handhaving op dat vlak. Er was een onverwacht dividendvoordeel van de Bank Nederlandse Gemeenten, en vanwege de vele (ver)bouwactiviteiten in de gemeente waren de inkomsten uit leges voor bouwvergunningen hoger dan geraamd.

Algemene reserve
De meevaller is toegevoegd aan de algemene middelen, het vermogen van de gemeente. Omdat hieruit eerder een bedrag werd onttrokken voor het collegewerkplan, is dat bedrag eerst weer aangezuiverd. Daardoor zijn de reserves maar met 1,7 miljoen euro toegenomen: 1 januari 2007 was de reserve 84 miljoen, op 1 januari 2008 staat er 85,7 miljoen op de rekening.

De buffer algemene reserve is om niet gecalculeerde risicos af te dekken. Op grond van een risicobeeld kan bepaald worden hoe groot de algemene reserve moet zijn. In juni van dit jaar wordt het risicobeeld nauwkeurig doorgerekend. Daaruit blijkt of deze buffer te krap, voldoende of te ruim is. Overigens kan de volledige 85,7 miljoen niet als de algemene reserve worden beschouwd. Er is 47,6 miljoen van de reserve afgezonderd ten behoeve van reeds afgesproken activiteiten in de komende jaren.