Natuurjournalist Henk van Halm ontvangt Gouden Vlinder

Henk van Halm heeft, met zijn dagelijkse aandacht voor de natuur in het algemeen en vlinders en libellen in het bijzonder zeer veel mensen bereikt en veel mensen in aanraking gebracht met de natuur dichtbij. Door hem zijn voor veel mensen vlinders gaan leven. Daarom heeft De Vlinderstichting hem de Gouden Vlinder uitgereikt.

Henk van Halm is natuurpublicist en bekend van zijn natuurdagboek in het ochtendblad Trouw. Daarvoor schreef hij sinds 1966 dagelijks stukjes. Sinds 1 januari is hij gestopt, omdat zijn gezondheid het werk niet meer toeliet. Met zijn stukjes in Trouw, waar vlinders en libellen zeer regelmatig aan bod kwamen, heeft hij veel mensen met de natuur in aanraking gebracht en gezorgd dat het draagvlak voor natuur-, vlinder- en libellenbescherming is toegenomen. Hiernaast was hij onder meer de landelijke voorlichter van het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (IVN).

Zolang hij zich kan herinneren loopt Van Halm in de natuur en maakt hij aantekeningen van wat hij aantreft. "1945: kluten in een nog droogstaande vijver van het Amsterdamse Bos. 2007: tortelduifjes in mijn tuin in Amstelveen". Zestig dagboekjes heeft hij inmiddels in zijn werkkamer staan. De eerste bruine schriftjes vallen bijna uit elkaar, maar het keurige handschrift is nog goed te lezen. De waarnemingen gaan soms vergezeld van priegelige potloodtekeningen, van kleurige vlinders, pantoffeldiertjes of een doorsneden krokusbol.

Tijdens een persexcursie in het Leusveld, speciaal voor de kleine ijsvogelvlinder en de beheermaatregelen die in dit bosgebied waren uitgevoerd, was hij zeer geĂŻnteresseerd. Samen met twee fotograferende vrienden was hij op deze dag afgekomen en allerlei wetenswaardigheden werden zorgvuldig genoteerd. Dit soort dagen leverde hem weer stof voor vele bijdragen aan zijn natuurdagboek. Niet alleen de kleine ijsvogelvlinder, waar het De Vlinderstichting met deze persexcursie om te doen was, maar ook over bosbeheer, over paddestoelen en dikke beuken werd het nodige opgeslagen.

De Gouden Vlinder is een onderscheiding die De Vlinderstichting jaarlijks uitreikt aan personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de bescherming van vlinders. Heel veel mensen kennen wel olifanten en krokodillen, maar weten niet wat een roesje is of een paardenbijter of kleine vos. Henk van Halm heeft, met zijn dagelijkse aandacht voor de natuur in het algemeen en vlinders en libellen in het bijzonder zeer veel mensen bereikt en veel mensen in aanraking gebracht met de natuur dichtbij. Daarom verdient hij ten volle deze Gouden Vlinder.

Links: http://www.vlinderstichting.nl