Minister Verhagen bezoekt Polen

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen brengt op woensdag 23 en donderdag 24 april een bezoek aan Polen. Als grootste nieuwe lidstaat van de Europese Unie is Polen een belangrijke partner van Nederland. Minister Verhagen zal in de hoofdstad Warschau gesprekken voeren met zijn Poolse ambtgenoot Radislaw Sikorski en de opening verrichten van een Nederlands-Poolse samenwerkingsconferentie.

Nederland heeft nauwe historische, culturele, economische en politieke banden met Polen. Nederland is de grootste investeerder in Polen, en Poolse werknemers leveren in Nederland een belangrijke bijdrage aan de economie. De beide landen hebben hun relatie de afgelopen tijd verdiept door een toenemend aantal wederzijdse bezoeken, samenwerking op het gebied van cultuur, en de uitwisseling van diplomaten.

De ministers Verhagen en Sikorksi zullen donderdagochtend 24 april onder meer spreken over het Europese beleid ten aanzien van de oostelijke en zuidelijke buurlanden van de Unie, het strategisch partnerschap tussen de EU en Rusland, en de situatie in Afghanistan. Polen heeft ruim 1300 militairen in de oostelijke provincie Ghazni gelegerd, en zal dit aantal nog dit jaar met ongeveer driehonderd verhogen.

Op woensdagavond 23 april openen de beide ministers de zogeheten Utrecht-conferentie. Op deze conferentie, die in 1999 voor het eerst in Utrecht werd gehouden en minstens één keer per jaar afwisselend in Nederland en Polen wordt gehouden, wordt in werkgroepen praktische samenwerking besproken; dit keer op het gebied van de Europese Unie, het externe Europese beleid, klimaat en energie, en transport en infrastructuur.

Op eenzelfde manier zullen van 15 tot en met 17 mei in Den Haag Nederlandse en Poolse scholieren discussiëren over elkaars landen en over Europa op de eerste Jong-Utrecht-Conferentie. Aan deze conferentie, die financieel wordt gesteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken, doen jongeren van 22 Poolse en 7 Nederlandse scholen mee. De scholieren, die de afgelopen tijd contact hebben gehouden via internet, zullen elkaar dan voor het eerst echt ontmoeten.