Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

PvdA vraagt aandacht voor jarig provinciaal monument "Historisch karakter Westfriese Omringdijk verder versterken"

PvdA-statenlid Greet Blokker heeft tijdens de vergadering van Provinciale Staten van Noord-Holland maandag 21 april een steen van de Westfriese Omringdijk aangeboden aan Commissaris van de Koningin Harry Borghouts. Ook werd een boek over de geschiedenis van de dijk aangeboden. Hiermee wil de PvdA het provinciaal bestuur feliciteren met het feit dat de historische dijk vijfentwintig jaar provinciaal monument is. Daarnaast vraagt de PvdA hiermee aandacht voor het verder beschermen van het historische karakter van de dijk en het versterken van de aantrekkingskracht voor toerisme en recreatie.

De Westfriese Omringdijk is een 126 kilometer lange dijk, ontstaan door de koppeling van een groot aantal korte dijken in de regio West-Friesland. De Omringdijk loopt via de steden Enkhuizen, Hoorn, Alkmaar, Schagen en Medemblik en omringt het oude gewest Westflinge, dat tegenwoordig bekend staat als West-Friesland. De geschiedenis van de dijk gaat ver terug: in stukken van rond 1250 wordt het bestaan van één ringdijk om West-Friesland voor het eerst vermeld.

De PvdA wil het historische karakter van de dijk zoveel mogelijk beschermen. In oktober vorig jaar stelde de PvdA-fractie al eens schriftelijke vragen hierover. Bij herstelwerkzaamheden dreigden toen niet de historisch verantwoorde zogenaamde noordse stenen gebruikt te worden, maar fabrieksmatige gelijkvormige basaltonblokken. PvdA-statenlid Greet Blokker: "De Westfriese Omringdijk is een provinciaal monument. Herstel en veranderingen van de dijk dienen daarom altijd op een cultuurhistorisch verantwoorde manier te gebeuren. De gelijkvormige basaltonblokken passen daar niet bij".

De PvdA vraagt met de aanbieding van de steen aandacht voor een betere bescherming van het historisch karakter van de Westfriese Omringdijk. Waar mogelijk moet dit karakter bovendien verder worden versterkt door bij werkzaamheden het oorspronkelijke tracé en uiterlijk van de dijk terug te brengen. Blokker: "Op die manier wordt deze bijzondere dijk een nog aantrekkelijker onderdeel van het landschap in dit deel van de provincie. Daar kan de regio ook van profiteren, bijvoorbeeld via toerisme en recreatie rondom de dijk".

Noot voor de pers: