Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederlander secretaris-generaal Permanent Hof van Arbitrage

23 apr 2008 | De lidstaten van het Permanent Hof van Arbitrage hebben vanochtend de Nederlander Christiaan Kröner benoemd tot secretaris-generaal. Kröner is nu nog de ambassadeur van Nederland in de Verenigde Staten.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft verheugd gereageerd op de benoeming: "Een erkenning van de verdiensten van ons land op het gebied van internationaal recht", aldus de minister.

De secretaris-generaal is de spin in het web binnen het Hof, dat tussen landen bemiddelt bij geschillen op gebieden als territorium, milieu en handel. Bij het Hof, dat in Den Haag is gevestigd, zijn meer dan honderd landen aangesloten. Ambassadeur Kröner heeft een lange staat van dienst in de diplomatieke wereld. Na zijn studie internationaal recht in Leiden kwam hij in dienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij bekleedde voor het ministerie een groot aantal functies in binnen- en buitenland.

Minister Verhagen sprak vanochtend de beheersraad van het Permanent Hof van Arbitrage toe. Hij maakte bekend dat Nederland uit de begroting van ontwikkelingssamenwerking de komende vier jaar in totaal 800.000 euro beschikbaar stelt om het Hof te ondersteunen bij conflictpreventie. "Juist bij conflicten is voorkomen beter dan genezen", zo zei de minister.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl