Raad van State

Keywords: raad van state, raad, state, uitspraken, schorsingen, voorlopige, voorziening, regering, parlement, bestuursrechtelijke, wetgeving, den haag, staatsraden, volle, bestuursrecht, adviezen, RvS



Home Publicaties grote letters Veelgestelde vragen Contact

A A A

Zoeken
---
Zoek in algemene info Zoek in uitspraken Zoek in adviezen -Submit over de raad van state onze werkwijze adviezen uitspraken agenda pers werken bij Mediagevoelige uitspraken Persagenda Persberichten Persbeleid Abonnementenservice Pers contacten U bevindt zich hier: Home Pers Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

6 uitspraken gevonden pagina: 1 Meer uitspraken: Zie het origineel

1. 200608741/1
datum van uitspraak: woensdag 23 april 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "Spoorzone" van de gemeente Delft) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "Spoorzone" van de gemeente Delft. Het plan voorziet in herontwikkeling van de spoorzone in het centrum van Delft door onder meer de bouw van een viersporige spoortunnel, ongeveer 1.500 nieuwe woningen, 50.000 m² kantoren, waaronder een stadskantoor, en een nieuw station. Het plan voorziet ook in een gedeeltelijke verlegging van het bestaande spoor in oostelijke richting, waardoor meerdere woningen aan de Van Leeuwenhoeksingel moeten verdwijnen. De gemeente wil met het ondergronds brengen en verleggen van de spoorlijn bereiken dat het centrum van Delft minder last heeft van het treinverkeer. Meerdere bedrijven in de omgeving en inwoners van Delft hebben bezwaren tegen het plan. Zij vrezen voor verslechtering van de luchtkwaliteit, voor een toename van geluidsoverlast en voor verkeersoverlast. Meerdere bewoners van de woningen die moeten verdwijnen zijn eveneens in beroep gekomen. Zij vinden dat de gemeente een ander tracé moet kiezen waardoor hun woningen behouden kunnen blijven. Ook voert een aantal inwoners van Delft aan dat voor het plan een zogenoemd tracébesluit vereist is. In dat geval zou volgens de inwoners niet de provincie, maar de minister van Verkeer bevoegd zijn een besluit te nemen over een nieuw tracé voor het spoor. De zaak is op 17 januari van dit jaar op zitting behandeld.
Lees meer

2. 200703636/1
datum van uitspraak: woensdag 23 april 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 4 - Hoger Beroep Vreemdelingen - Wet arbeid vreemdelingen
inhoudsindicatie:

(Boete Wet arbeid vreemdelingen van 66.500 euro voor provincie Overijssel)
Uitspraak over de boete die de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft opgelegd aan de provincie Overijssel vanwege overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen. Het gaat om een boete van EUR 66.500. De boete is opgelegd, omdat de staatssecretaris in augustus 2005 heeft geconstateerd dat een aannemingsbedrijf, in opdracht van de provincie Overijssel, maaiwerkzaamheden langs de Goorweg richting Diepenheim heeft laten uitvoeren door zeven personen van Poolse nationaliteit, zonder dat deze beschikten over een tewerkstellingsvergunning. De provincie is het niet eens met de boete. Zij vindt dat de staatssecretaris haar ten onrechte als werkgever van de Polen heeft aangemerkt. Verder vindt zij dat de Poolse werknemers geen tewerkstellingsvergunning nodig hebben, omdat zij hun hoofdactiviteiten voor het aannemingsbedrijf nog steeds in Polen uitvoeren. Een eerder beroep van de provincie is door de rechtbank in Zwolle-Lelystad ongegrond verklaard. De zaak is op 11 december van vorig jaar op zitting behandeld.
Lees meer

3. 200704125/1
datum van uitspraak: woensdag 23 april 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor 18-holes golfbaan aan Groenvelderweg in Dirkshorn)
Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Harenkarspel heeft verleend aan Stichting Golfbaan Dirkshorn voor een 18-holes golfbaan aan de Groenvelderweg in Dirkshorn. Onder meer het bedrijf Ermago is het niet eens met de vergunning en is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In het milieu-effectrapport dat bij de aanvraag hoort, staan verschillende varianten genoemd voor een locatie van de golfbaan. Het bedrijf is van mening dat de milieuvergunning niet had mogen worden verleend, omdat niet gekozen is voor de meest milieuvriendelijke variant. Hiervan is zonder deugdelijke reden van afgezien, aldus Ermago. Verder vraagt het bedrijf zich af of er wel voldoende behoefte is aan de golfbaan. Ook is het bedrijf van mening dat de luchtkwaliteit onvoldoende is onderzocht en dat er een geluidsonderzoek uitgevoerd had moeten worden. De zaak is op 21 februari van dit jaar op zitting behandeld.
Lees meer

4. 200704127/1
datum van uitspraak: woensdag 23 april 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Afval
inhoudsindicatie:

(Vergunning voor vervoer verarmd uranium door Urenco naar Rusland) Uitspraak over de vergunning die de ministers van VROM, EZ en SZW op grond van de Kernenergiewet aan Urenco Nederland hebben verleend voor het vervoer van verarmd uranium van Almelo, via Rotterdam, naar Sint Petersburg (Rusland). Het betreft radioactief materiaal. Het materiaal wordt in Sint Petersburg opnieuw verrijkt en vervolgens weer naar Nederland terug vervoerd. Greenpeace Nederland is tegen het vervoer van het uranium. Volgens Greenpeace wordt ten onrechte slechts het opnieuw verrijkte uranium naar Nederland terug vervoerd, terwijl het restmateriaal, het zogenaamde dubbel verarmd uranium, in Sint Petersburg achterblijft. Greenpeace vindt dit een verkapte manier om van kernafval af te komen. De zaak is op 13 maart van dit jaar op zitting behandeld.

Lees meer

5. 200705739/1
datum van uitspraak: woensdag 23 april 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Afwijzing verzoek om handhaving Greenpeace tegen zich ontdoen van uranium)
Uitspraak over de afwijzing door de minister van VROM van het verzoek van Greenpeace om bestuurlijke maatregelen te treffen tegen Urenco vanwege het zich ontdoen van het verarmde uranium dat van Urenco afkomstig is. Greenpeace vindt dat niet alleen voor het vervoer en het over de grens brengen van uranium een vergunning nodig is, maar ook voor het zich ontdoen daarvan. De minister heeft geweigerd de maatregelen te treffen, omdat volgens hem sprake is van hergebruik van het uranium, zodat daarvoor geen vergunning nodig is. Greenpeace bestrijdt dit standpunt. Daarom is Greenpeace in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 13 maart van dit jaar op zitting behandeld.
Lees meer

6. 200705782/1
datum van uitspraak: woensdag 23 april 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Geldzaken
inhoudsindicatie:

(Vaststelling subsidie door staatssecretaris van Sociale zaken voor gemeente Amsterdam over 2003)
Uitspraak over de vaststelling door de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de subsidie voor de gemeente Amsterdam. Het gaat om het jaar 2003. De subsidie is vastgesteld op ruim EUR 116 miljoen; ruim EUR 10 miljoen lager dan de staatssecretaris eerder had toegekend. Dit bedrag heeft hij teruggevorderd. Het gaat om subsidie die is verstrekt aan de gemeente voor arbeidsplaatsen voor langdurig werklozen die in de vorm van een dienstbetrekking bij werkgevers worden gevuld (de zogenoemde ID-banen). De staatssecretaris heeft een deel van de subsidie teruggevorderd vanwege een extra beloning die de gemeente in 2003 aan ID-werkgevers en ID-werknemers heeft uitgekeerd. De gemeente heeft die uitkering volgens de staatssecretaris ten onrechte betaald uit de subsidiegelden. De gemeente is het hier niet mee eens en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Amsterdam heeft een eerder beroep ongegrond verklaard. De zaak is op 11 maart van dit jaar op zitting behandeld.
Lees meer
pagina: 1
disclaimer links english summary Resumé francais sitemap