Gemeente Amsterdam



Amsterdam past Wet Bibob toe op bouw

23 april 2008
-
Hanane Lechkar

Per 1 mei 2008 past de gemeente Amsterdam de Wet Bibob stadsbreed toe op vergunningen voor grote bouwprojecten. Amsterdam past de Wet Bibob al toe op de milieu- horeca- (inclusief coffeeshops), prostitutie- en speelautomatenhalbranches. De Wet Bibob moet voorkomen dat vergunningen gebruikt worden voor criminele activiteiten. Dit beleid van de gemeente Amsterdam maakt onderdeel uit van de bestuurlijke aanpak van de (georganiseerde) criminaliteit.

De zogenaamde Bibob Bouw geldt voor alle reguliere bouwvergunningaanvragen met een aanneemsom van meer dan EUR 100.000. Ook op alle reguliere bouwvergunningaanvragen met een aanneemsom van minder dan EUR 100.000 maar die wel zijn aangemerkt als risicocategorie (prostitutie, coffeeshop, belwinkels, growshops etc.) is de Wet Bibob van toepassing. Deze vergunningaanvragers moeten vanaf 1 mei voor elke nieuwe bouwvergunning ook een aanvullend Bibob-formulier in vullen. Bij de beoordeling van de aanvraag wordt dan de financiële achtergrond van de aanvrager en de wijze van financiering van het bouwproject bekeken. Ook de integriteit van de aanvrager en de overige zakelijke partners zijn onderdeel van de Bibob-toets.

De gemeente Amsterdam heeft voor de uitvoering van de Wet Bibob op bouwvergunningen een beleidsregel voor de bouwvergunningen vastgesteld. De toepassing van de Bibob op de bouw wordt op dit moment via advertenties bekend gemaakt.

Pb-060